23948sdkhjf

Robotteknologi indtager renseanlæg

Århus Vand og Blue Ocean Robotics har indgået et partnerskab.

Århus Vand har i et tæt samarbejde med Blue Ocean Robotics afdækket potentialerne for at anvende robotteknologi på renseanlæg. Formålet er at undersøge, hvordan arbejdsmiljø, produktivitet og ressourceudnyttelse kan forbedres i spildevandsbranchen – ikke bare i Danmark, men også globalt. Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Arbejdet med spildevand inkluderer mange forskellige arbejdsopgaver lige fra selve rensningen af spildevand til rengøring, inspektion og vedligeholdelse af renseanlæggene. Arbejdet indebærer en risiko for, at de ansatte udsættes for sygdomsfremkaldende bakterier ved kontakt med overflader, vand og slam. Ansatte i spildevandsbranchen har derfor en særlig interesse i arbejde med teknologi, der kan gøre deres hverdag mere effektiv og mere helbredsmæssig sikker.

Samtidig er Århus som en række andre byer i stærk vækst med 5.000 nye indbyggere om året. Det betyder, at et vandselskab som Århus Vand hvert år skal øge kapaciteten for spildevandsrensning og samtidig sikre, at det rensede spildevand, der ledes ud i søer og hav er rent. Det kræver ny viden og ny teknologi.

Derfor spiller innovation en vigtig rolle i udviklingen af et nyt Marselisborg Renseanlæg, der skal være verdens mest ressourceeffektive renseanlæg. Anlægget kommer til at hedde Marselisborg ReWater, og selvom anlægget først skal være færdigt om otte år, er der allerede nu brug for at tænke innovativt for at kunne sikre et bedre arbejdsmiljø.

Innovationschef i Århus Vand, Karsten Lumbye Jensen, siger:

- På grund af den kraftige befolkningstilvækst i storbyer og behovet for at tænke bæredygtigt er der hårdt brug at lave en disruption – også inden for spildevandsbranchen. Med de store udfordringer, vi står over for – ikke mindst klimaforandringerne og mangel på ressourcer - bliver vi nødt til at stoppe op og nøje overveje, hvordan vi med innovation og ny teknologi kan gøre tingene anderledes. I partnerskabet med Blue Ocean Robotics lader vi robotteknologi møde bæredygtighed i spildevandsbranchen, og det er der nogle meget spændende perspektiver i, som også har et eksportpotentiale. Den knowhow og de produkter, vi udvikler i Århus, vil helt sikkert kunne bruges andre steder i verden.

Partnerskabet mellem Århus Vand og Blue Ocean Robotics har til formål at identificere uudnyttede områder og processer i forbindelse med rensning af spildevand og vedligeholdelse af anlæg, hvor robotter kan bidrage til en øget værdiskabelse.

- Spildevandsbranchen er en branche, hvor robotteknologi indtil nu ikke har haft det store indtog. I samarbejde med Århus Vand vil vi udvikle fremtidens løsninger til effektiv drift og vedligeholdelse af renseanlæg. Vores RoBi-X partnerskabsmodel skaber her et optimalt afsæt for udviklingen af nye skalérbare løsninger til spildevandsbranchen, hvor innovation og slutbrugeren er i fokus, udtaler CEO i Blue Ocean Robotics, Claus Risager.

Århus Vand vil over den kommende tid træffe beslutning om, hvilke af de identificerede robotpotentialer de ønsker aktivt at udvikle sammen med Blue Ocean Robotics. Karsten Lumbye Jensen fra Århus Vand peger på, at robotteknologi blandt andet kan udnyttes til inspektion af spildevandsbassiner og kloaksystemer, til vedligeholdelse af udendørsarealer på renseanlæg og til aflastning af tunge løft på anlæggene.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094