23948sdkhjf

Dansk Metal: Lys fremtid for industrien

En ny undersøgelse blandt fagforeningens tillidsrepræsentanter bekræfter, at der er fremgang og opsving i store dele af de danske industrivirksomheder

Spørger man tillidsrepræsentanter i Dansk Metal, om det går godt i industrien, er svaret et klart: ”Ja”.

Seks ud af ti tillidsrepræsentanter forudser, at den virksomhed, de arbejder på, vil få flere ordrer i løbet af det kommende år. Og fire ud af ti spår, at virksomhederne vil ansætte flere medarbejdere de kommende måneder.

- I virkeligheden bekræfter vores TR-undersøgelse det, som de økonomiske nøgletal også har vist os i lang tid efterhånden: Det går fremad for dansk økonomi – ikke mindst på grund af den danske industri. Det afspejler sig i de makroøkonomiske nøgletal vedrørende vækst, produktivitet og beskæftigelse. Men én ting er økonomiske beregninger. Noget helt andet er jo at få medarbejdere af kød og blod til at bekræfte de positive tendenser. Det er meget glædeligt, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby i en pressemeddelelse.

I alt har 528 af Dansk Metals tillidsrepræsentanter deltaget i den årligt tilbagevendende TR-undersøgelse. Og de har i overvejende grad også de positive briller på, når de kigger tilbage på det forgangne år.

Knap 60 procent af tillidsrepræsentanterne vurderer, at antallet af ordrer er steget det seneste år. Det overordnede billede er markant mere positivt end 2017-undersøgelsen. Faktisk har Dansk Metal ikke registreret et mere positivt tal i de seneste fem år, hvor undersøgelsen har kørt.

- Der er intet, der tyder på, at tillidsrepræsentanternes positive forventninger til det kommende år ikke skulle holde stik. Der er et begyndende flaskehalsproblem i industrien, hvor det bliver sværere og sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Og er der noget, der kan stikke en kæp i hjulet på det økonomiske opsving, så er det, hvis vi løber tør for de kompetencer, der er behov for, siger Thomas Søby.

Arbejdsløsheden i Dansk Metals a-kasser var i marts måned nede på 2,4 procent. Der har været konstant fremgang i industribeskæftigelsen i 16 kvartaler i træk. Det er det længste sammenhængende opsving siden 1990.

- Det er meget positivt, men hvis vi skal holde gang i den udvikling, så kræver det, at vi får flere unge mennesker ind på erhvervsuddannelserne, at vi løfter langt flere fra ufaglært til faglært niveau, og virksomhederne skal stadig tage flere lærlinge, selvom de faktisk er blevet lidt bedre til det. Hvis ikke det sker, så stagnerer produktionen derude, siger Thomas Søby.

Siden 2013 er beskæftigelsen i industrien vokset med godt 14.000 medarbejdere.

Læs hele analysen ”Tendenserne i industrien er ikke set bedre i fem år”.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079