23948sdkhjf

Automatiseret produktion giver kort leveringstid

Ventilproducent har skabt en avanceret Industri 4.0-inspireret produktionslinje, der kan skifte mellem forskellige produktioner uden omstillingstid.

Ventilsproducenten Broen A/S har udviklet en høj-automatiseret produktionslinje med flere robotter til at producere de nye Broen Full Flow VSH XPress ventiler.

Magasinet Jern & Maskinindustrien har fået lov til, som et af de første medier, at se produktionen, og der er tale om et nytænkende produktions-setup.

Den centrale del af fremstillingen af de nye ventiler foregår fuldstændig automatisk på en lille produktionslinje, hvor ventilerne bliver transporteret på et transportbånd mellem de enkelte processtationer.

- Vi har nok automatiseret 70-80 procent af funktionerne. Vi har haft som mål, at produktionen skulle være meget lidt lønfølsom, siger produktchef Per Johansson.

Anlægget er i stand til at skifte værktøjer på et øjeblik, så der kan skiftes mellem forskellige produkter. Så der er tale om en intelligent produktion i Industri 4.0-stil. Ventilen produceres i syv forskellige størrelser med henholdsvis høj og lav spindel og med mulighed for seks forskellige koblinger. Så det er afgørende med hurtige skift.

Hertil kommer, at teknikerne hurtigt kan konfigurere nye ventiler, så længe de bruger de moduler, systemet består af.

- Vi kan konfigurere nye produkter på et kvarter med det her system, fortæller udviklingsingeniør Jan Olsen, Broen.

- Produktionen giver os mulighed for ultrakorte leveringstider. Vi kan fremstille små batches hurtigt. I princippet kan vi komme ned på 24 timers leveringstid, siger Per Johansson.

På en anden måde er der også tale om en fleksibel og agil produktion.

Delene til ventilerne bliver nemlig først produceret kort tid, før der er brug for dem. Det sker på bearbejdningsmaskiner nogle få meter fra den centrale automatiserede produktionslinje. Det betyder, at der er meget små lagre af produkter undervejs i processen, faktisk bare nogle få reoler.

Automatiseret proces
Det centrale automatiske anlæg kan vi af hensyn til Broens produktionsmetoder ikke vise billeder af.

Men processen i anlægget er i korthed som følger:

Anlægget lægger en ventilkugle i et rør og placerer to tætningsringe omkring den. Spindlen bliver lasersvejst på. Der bliver drejet på spindlen for at tjekke, hvilket moment, der skal til for at dreje. Momentet justeres ved at trykke de to tætningsringe ind, sådan så momentet bliver nøjagtigt, som det ønskes. Der bliver tætnet omkring de to tætningsringe. Ventilen bliver vakuumtestet. Så bliver begge ender presset ned i en mindre diameter i et stort presseværktøj. Til sidst bliver de deformerede ender fræset af, så man står tilbage med en pæn rørende. Eventuelt bliver der drejet gevind i enderne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14