23948sdkhjf

Robotterne skal tage flere lønkroner ud af elektronikindustrien

Den elektronikproducerende del af dansk erhvervsliv har leget med robotter i to årtier. Det har været en simpel forudsætning for at holde produktion og job i Danmark – men der skal endnu mere til

Elektronikindustrien i Danmark har i mere end tyve år monteret komponenter med de såkaldte pick'n place maskiner, så dansk elektronikfremstilling har kunnet stå sig godt i konkurrencen fra lavtlønsregionerne. Og tendensen fortsætter i takt med, at nye brancher bruger elektronik som en central del af funktionen i deres produkter. 

Da den danske elektronikbranche var samlet til elektronikmessen E-18 og robotmessen R-18 i Odense i denne uge, var automatisering af elektronikproduktionen i fokus på temaområdet ”Produktion i Danmark”. Der var de seks virksomheder – og i vidt omgang konkurrenter - Smarttec Nordic, Interflux Danmark, Eltraco Automation, EP-Teq, Hin og Hytek gået sammen for at slå et slag for at holde elektronikproduktion inden for rigets grænser. 

- Vi kan producere elektronik i Danmark, og vi skal producere elektronik i Danmark. Ellers forsvinder know how. Det er så vigtigt, siger Mikael Thomsen, administrerende direktør i Eltraco Automation, og en af mændene bag initiativet ’Produktion i Danmark’.  

Automatisering er lig konkurrenceevne
Fra hans position som leverandør af SMT-udstyr til elektronikindustrien er opgaven i særlig grad at hjælpe de danske producenter, der for hovedparten er i High Mix Low Volume-segmentet med at gøre produktionen mere effektiv. Dermed gælder det i sidste ende om at holde på danske arbejdspladser, er budskabet. 

Effektivitet rimer her på stadig mere automatisering og brug af robotter i produktionen.  

- Det er ikke dyrere at tænke, at produktet skal laves i Danmark – med maskiner og automatisering, siger Mikael Thomsen.  

- Det kan tage tid ud af produktionen og dermed gøre det mindre løntungt, fortsætter han og tilføjer, at selvom man tager halvdelen af opgaverne ud af en proces, skal menneskerne på gulvet stadig udføre arbejdet i samspil med robotter. 

Økonomi i det for underleverandørerne
Og netop produktionsmedarbejdernes samarbejde med robotter er blevet lettere de seneste år med udbredelsen af de samarbejdende robotter, cobots. Og så er de også blevet billigere, lyder det igen og igen. 

Den fleksibilitet betegens som et af de helt store argumenter for investeringer i øget automatisering for en underleverandør. En mindre elektronikproducent skal ikke nødvendigvis køre tusinder og atter tusinder af printe i en uendelighed, men skal i sagens natur kunne omstille produktionen hurtigt, hvis en kunde kommer til eller siger farvel.

Og i takt med, at en robot kan mere og kan programmeres forskelligt fra morgen til aften – eller sågar fra time til time – lader der til at være gode argumenter for, at elektronikindustrien holder fast i Danmark. 

Vital viden om kvalitet og effektiv montage i produktionsleddet
- Inden for elektronikken er montage af komponenter intet problem. Udfordringerne ligger i dag i at skabe produkter, der kan samles af robotter eller gennem et samarbejde mellem robotter og menneskelige kolleger. Det fysiske design er dermed den primære opgave for apparatdesignerne, og de nødvendige tests af delkomponenter undervejs i produktionen skal også tænkes ind i designet, forklarer Poul Juul, der er chef for Hytek i Aalborg og en af landets førende eksperter inden for kvalitetssikring samt optimering af elektroniske designs og produkter.

Han peger på værdien af feedback fra de mange underleverandører, der i dag indgår i fremstillingen af et utal af produkter. Den viden om kvalitet og effektiv montage, der ligger i produktionsleddet, er vital, hvis designerne skal fremstille produkter, som i endnu højere grad end tidligere skal kunne monteres og samles med brug af robotter.

Læs mere om: E-18
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.377