23948sdkhjf

Skrottede computere giver panderynker

IT-industrien står hvert år for en stigende del af den samlede CO2-udledning

Mens der ofte markeres, marcheres og demonstreres for kødfri dage og mod privatbilismen, påkalder IT-industrien sig ikke samme miljøkritiske opmærksomhed. Men IT-industrien står hvert år for en stigende del af den samlede CO2-udledning.

IT fylder kort sagt i alles lommer, hverdag og bevidsthed. Den løbende elektroniske revolution giver sig fysisk udslag i, at der ifølge Statista årligt produceres langt over 100 millioner computere.

Gartners datastatistik fremhæver, at computer nummer to milliarder blev sendt på det globale marked i 2008. Blot seks år forinden blev computer nummer én milliard produceret. At computer nummer tre milliarder for adskillige år siden kom på verdensmarkedet er meget sandsynligt.

Det går kort sagt stærkt med IT-industriens produktion. Bagsiden af medaljen er, at elektronik, ligesom alt andet, outdates. Tilmed nedsættes levetiden konstant, når det gælder IT. Hvem vil for eksempel flashe en Macbook A1181 i dag? Og hvad sker der så med det forældede IT-udstyr, når det er knap så "hot stuff"?

En af de store syndere, når det handler om at gøre verden grønnere, er CO2. Ifølge EPA stod transportsektoren, elektricitet og industrien i 2016 tilsammen for omkring 80 procent af verdens CO2-udledning. Landbruget og private husholdninger dækker de resterende 20 procent med cirka 10 procent til hver.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtig IDAG.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157