23948sdkhjf

Hemmeligheder skaber stærke overflader

TRD Surfaces har udviklet nye slidstærke og korrosionsbestandige keramiske overflader til ventiler, dyser og andre vitale stålemner. Grundfos og MAN Energy Solutions er med til at produktionsmodne teknikken

- Nej, selve pulveret holder vi hemmeligt.

Sådan lyder det fra Mads Brink Laursen, som er administrerende direktør i den lille produktionsvirksomhed TRD Surfaces, der holder til i lejede lokaler i DTU’s forskerpark i Hørsholm nord for København.

Det hemmeligholdte pulver bruger TRD til at skabe en keramisk slidstærk overflade på både almindeligt stål og rustfri stål. Den proces foregår inde i en industriovn, som Jern & Maskinindustrien heller ikke må kigge ind i, da avisen lægger vejen fordi virksomheden.

- Nej, hvad der sker i ovnen, holder vi også for os selv, siger Mads Brink Laursen med et smil og forklarer, at selve opbygningen af ovnens indmad også er en del af hemmeligheden bag de slidstærke keramiske overflader.

Varmes op til 1.000 grader
Overfladerne skabes ved at varme stålemnerne op til næsten 1.000 grader i selskab med det hemmelige pulver, der indeholder krom og en række tilsætningsstoffer alt afhængigt af, hvilken type stål, der skal have sin overflade beriget i krom.

Selve pulverets placering i ovnen i forhold til emnerne har også betydning for det endelige resultat og emnets ydeevne, som netop er blevet valideret gennem test af Force Technology.

- Med vores metode øger vi både slidstyrken og korrosionsbestandigheden på de emner, vi har i ovnen. De får tilført et lag med en nøje udvalgt tykkelse i spændet 5-30 µm, hvor vi har en proceskontrol helt ned til +/- 0.2 µm, forklarer Mads Brink Laursen.

Grundfos og MAN er med
I de to industriovne i Hørsholm kan TRD belægge emner med en længde på op til 400 mm, men i princippet er det kun ovnens størrelse, der er en begrænsning for processen, der alt i alt tager et døgn at gennemføre.

- En af styrkerne er, at du kan lave mange emner til en relativt lav pris og i høj kvalitet, siger direktøren, som både satser på at tilbyde den keramiske belægning som en service til industrien og også gerne vil ind og sælge selve teknologien til større virksomheder.

I sidstnævnte kategori findes store industrivirksomheder som Grundfos og MAN Energy Solutions, der i øjeblikket udvikler og modner den keramiske belægning med mål om at benytte den i egen produktion på vitale dele til pumper og maskiner.

- Kunderne er med i udviklingen af det her, og vi samarbejder tæt om en løsning. Det handler om samspillet mellem den rette overflade og det rette emne. Vi er inde i hjertet af de her virksomheder, og det kræver samarbejde at få de tingene til at kunne lade sig gøre, siger Mads Brink Laursen.

Begrænse nedetid
Men der er også kunder, der allerede sender emner gennem ovnene i Hørsholm. Det gælder en schweizisk maskinleverandør i tekstilindustrien. For kunden er det ved hjælp af TRD’s belægning lykkedes at forlænge slidstyrken markant på en få millimeter lang - men meget central og roterende - komponent på maskiner til garnproduktion. Nu skal de små emner kun skiftes ud hver sjette uge, hvor de før skulle skiftes en gang ugentligt.

- Den sag er et eksempel på, at selve komponentens pris er uden betydning, men det er omkostninger til drift og vedligehold absolut ikke. Der kan det gøre en meget stor forskel, om du skal lukke ned for produktionen hver uge eller hver sjette uge, siger Mads Brink Laursen, som naturligvis håber at få flere kunder ind på ovnene.

Og kommer der mange flere, så står der sandsynligvis flytning fra forskerparken på programmet.

- Vi skal allerede nu have en person mere i produktionen, og kommer der meget mere reel produktion, så skal vi overveje at flytte herfra.

Artiklen er en del af temaet Overfladebearbejdning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1