23948sdkhjf

Luft og sol skal varme ny maskinhal op

90 procent af varmen skal genbruges i ny produktionshal hos Haarup Maskinfabrik

Haarup Maskinfabrik bygger i øjeblikket en ny 2.500 kvadratmeter stor produktionshal, hvor der monteres luftvarmepumper i stedet for at bruge gas som energikilde.

- Samtidig vil vi bruge overskudsvarme fra produktionsprocesser til opvarmning. Dette betyder, at vi i den nye hal kommer til at genbruge cirka 90 procent af varmen, og at vi samtidig reducerer 80 procent af energiforbruget. På hallens tag vil blive installeret et nyt, ekstremt effektivt solcelleanlæg, som vil mere end fordoble vor kapacitet for at omdanne solens stråler til el, siger indehaver og direktør Hans Christensen.

Den klimabevidste tankegang gælder også uden for produktionen.

- Når vi flyver udenlands, anvender vi som foretrukkent flyselskab KLM, fordi de er længst fremme med miljømæssige tiltag som for eksempel delvist at anvende biobrændstof.

Solceller ramt af modvilje
I 2016 gik Haarup Maskinfabrik i gang med at installere solcelleanlæg på taget. Det undrer direktøren, hvor begrænset velviljen var fra myndighedernes side. Ufleksibelt bureaukrati var der til gengæld meget af.

- Hvis man fra dansk side vil fremme omstillingen til mere vedvarende energikilder, bør politikerne gøre en alvorlig indsats for at lette det bureaukrati og reducere de papirmængder, der er forbundet med blandt andet at få solceller på taget. Jeg er ikke tilhænger af tilskudsordninger, men jeg er overbevist om, at en enklere tilgang til papirgange kan flytte en del.

For Haarup Maskinfabrik handler det ikke om styrket image eller bedre omdømme for at tiltrække kunder eller medarbejdere. Ifølge Hans Christensen handler det om noget mere grundlæggende: at erhvervslivet altid har påtaget sig et samfundsansvar, og at virksomhederne også i dette tilfælde er klar til at gøre kloden mere uafhængig af fossile brændstoffer.

- Vi vil gerne være en del af en global løsning på klimaproblemet

Men hvad med omkostningerne? Kritikere vil mene, at det fordyrer produktionen i Danmark og fører til udflytning og -flagning til lavomkostningslande.

- Vore produkter afsættes på markeder, hvor den internationale konkurrence er benhård, og vi kan konkurrere med de bedste. En reduktion af energiudgifterne og en større grad af bæredygtig energi vil kun styrke os, lyder det fra Hans Christensen.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtig IDAG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141