23948sdkhjf

Robot og menneske samarbejder i blinde

Teknologisk Institut står i spidsen for det fælles europæiske projekt COVR. Målet er at finde brugbare veje til sikkerhedsgodkendelse af kollaborative robotter

Hvem står bag det fælles europæiske projekt COVR?
- Fem europæiske vidensinstitutter fra Holland, Tyskland, Italien og Frankrig er gået sammen om COVR med en fælles mission om at gøre det langt nemmere at sikkerhedsgodkende og risikovurdere kollaborative robotter. Det er lige nu et område, der er præget af usikkerhed.

Hvad er udfordringen?
- Vi har i mange år kendt industrirobotten, som jo er afskærmet. De nye kollaborative robotter stiller krav til sikkerhedsgodkendelse, men der er ikke rigtig nogen standarder, vi kan godkende efter. Det er baggrunden for COVR, hvor vi begynder med de kollaborative industrirobotter, men vi skal også kigge på udendørsrobotter og velfærdsrobotter. Det kan handle om skarpe elementer, og det kan handle om risikoen for at blive klemt af robotten.

Hvilke konsekvenser har usikkerheden?
- Det manglende overblik over gældende sikkerhedsnormer og standarder har en bremsende effekt for implementeringen af de samarbejdende robotter. Hvordan kan en robot sikkerhedsgodkendes, når operatøren flytter rundt på den, og hvordan sikkerhedsgodkender du en samarbejdende industrirobot, der står oven på en mobilrobot. Vi kigger på, hvad de forhold betyder for CE-mærkningen.

Hvad ender arbejdet med?
- Et af COVR’s hovedformål er blandt andet at levere en samlet, overskuelig ramme for sikkerhedsgodkendelse af kollaborative robotter, som er tilgængelig for alle. Vi bliver ikke færdige på en given dato, det bliver en løbende udvikling. Det er en form for guide, hvor vi hjælper virksomheder med, hvilke direktiver og standarder de skal kigge mod, når de skal sikkerhedsgodkende en robot.

Bliver COVR en standard?
- Nej, det gør det ikke. Slutresultatet er at hjælpe aktørerne med nogle pejlemærker hen mod en CE-mærkning, men det er ikke en egentlig standard eller certifikat. COVR bliver en guide målrettet både leverandører, systemintegratorer og også slutkunder. I sidste ende er det jo arbejdsgiver, der er ansvarlig for sikkerheden omkring robotten. Det her handler også om at skabe sikkerhed om investeringen i robotter og robotløsninger.

Hvornår er projektet færdigt?
- Det er et fireårigt projekt, som både består af guide, uddannelsesforløb og nogle referencecases. Vi tilbyder nogle forløb i starten af 2019, hvor virksomheder får mulighed for at indgå i samarbejde om de her aspekter.

Hvad er de videre perspektiver?
- Når vi selv finder fælles retningslinjer for det her og gør viden tilgængelig, så minimerer vi risikoen for, at der skulle komme en form for lovkrav, som bliver en barriere for udviklingen af robotterne. Og det gælder i hele Europa, hvor vi gerne vil ende med ensartethed. COVR’s guide bliver i udgangspunkt lavet som en fælleseuropæisk guide.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281