23948sdkhjf

Få danske virksomheder er rustet til højteknologi

Derved risikerer de at miste konkurrenceevne, skriver Teknologisk Institut i ny rapport.

Hver tredje danske fremstillingsvirksomhed bruger slet ikke avancerede teknologier som for eksempel robotter, 3D-metalprint, avanceret digitalisering og avanceret materialeteknologi. Og mindre end hver tiende fremstillingsvirksomhed benytter mere end tre, fire eller alle avancerede fremstillingsteknologier.

Det viser en rundspørge som Teknologisk Institut har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danske virksomheder. Derved går de danske fremstillingsvirksomheder glip af muligheder for at forbedre konkurrenceevnen.

- Der er en bølge af nye og avancerede teknologier på vej, som giver nye muligheder til danske virksomheder. Der er et stort teknologisk potentiale for virksomhederne og vækstpotentiale for samfundet. Men det kan også være en trussel for de virksomheder, som ikke får grebet de nye muligheder i tide, siger direktør Mikkel Agerbæk, Teknologisk Institut.

Avanceret digitalisering
I rapporten "Teknologisk bølge skaber muligheder for danske virksomheder" har Teknologisk Institut målt på fem indikatorer for brug af avanceret teknologi:  44 pct. bruger allerede robotter, 35 pct. benytter avanceret materialeteknologi, 17 pct. arbejder med avanceret digitalisering i produktionsapparatet, mens 6 pct. har indført kunstig intelligens og 3 pct. arbejder med 3D-metalprint.

Blot en enkelt af de adspurgte virksomheder arbejder med alle fem avancerede teknologier. 36 pct. arbejder med én af teknologierne, mens 34 pct. svarer, at de ikke bruger nogen af de fem teknologier.

Samtidig fremhæver rapporten, at hastigheden for teknologiudviklingen – målt i antallet af patentansøgninger – accelererer for de avancerede teknologier. Sammenlignet med for 20 år siden er der udtaget 20 gange så mange globale patenter fra 1.700 til 35.000 patenter.

- Nogle teknologier er mere parate end andre, og nogle udviklingsområder kommer måske til at gå hurtigere. For danske virksomheder er udfordringen at følge med. Det giver mange fordele for de virksomheder, der ser mulighederne, og det kan være livsfarligt for de virksomheder, der ignorerer mulighederne. Sandsynligheden taler for, at konkurrenterne måske allerede er i gang, siger seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Teknologierne i undersøgelsen

  • Robotteknologi: 44 pct.: Bruges til produktion og kvalitetssikring. Fokus er nu blandt andet at kombinere sensor- og visionteknologier til robotter med kunstig intelligens, hænder og supersyn.
  • Avanceret materialeteknologi 35 pct.: Fra tilpassede og specialiserede overflader til produktionsudstyr til for eksempel sprøjtestøbning til løsning til forgasningsanlæg, katalytiske processor, komponenter til brændselsceller og nye brændstofteknologier.
  • Avanceret digitalisering 17 pct.: Med nye, digitale teknologier er det muligt at opnå store forbedringer i effektiviteten og få helt nye muligheder for udvikling af produkter, services og forretningsmodeller.
  • Kunstig intelligens. 6 pct.: Udgøres af forskellige avancerede teknologier, der kan afkode, analysere og tage selvstændige beslutninger, ved hjælp af for eksempel maskinlæring, neurale netværk og optimerende teknologier. Teknologien bliver mere og mere raffineret og bliver inkorporeret i flere og flere anvendelser.
  • 3D-metalprint: 3 pct.: Mulighederne for 3D-printning af emner er eksploderet – fra specialiseret produktionsudstyr til egentlig produktion af emner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11