23948sdkhjf

Forskere skal finde superledernes hemmelighed

Det kan fuldstændig forandre vores energinet, hvis det bliver muligt at opnå superledende effekter i metaller ved stuetemperatur. Målet er langt billigere transport af elektrisk energi

Det er smart, at man kan transportere strøm stort set uden modstand i såkaldte superledere, der er metalliske ledere, som er stærkt nedkølet.

Men det ville være endnu smartere, hvis det bliver muligt at transportere strøm gennem superledere ved stuetemperatur.

Den sag skal forskere på Niels Bohr Instituttet i København kigge nærmere på, og målet er at overføre jern og kobbers superledende evner ved såkaldt højtemperatur til stuetemperatur. Dermed vil det være muligt for elektronerne at bevæge sig igennem metallet uden at blive bremset.

- Hvis vi forstår princippet bag højtemperatur superledning, kan det have kæmpe fordele i forhold til at skabe energibesparelser i fremtiden.

Det siger lektor på Niels Bohr Instituttet Brian Møller Andersen i en pressemeddelelse.

Han skal lede forskningsprojektet, der er støttet af den Danmarks Frie Forskningsfond.

NKT ser muligheder
Såkaldt højtemperatur superledning opstår, når metaller baseret på ledningselektroner fra jern og kobber køles ned til cirka minus 100 grader. Superledere bruges i dag i for eksempel højhastighedstog i Japan. Her bruger man de såkaldte konventionelle superledere, som man har en ret god forståelse af. Men de skal køles helt ned til minus 260 grader for at fungere.

Målet med forskningen er at opnå store energibesparelser i hele energisektoren. Hos den danske virksomhed NKT, som er global udbyder af energikabler, ser man stort potentiale i forskningen.

- Vi ser et stort potentiale i superledende kabelteknologi og gennembrud især på omkostningssiden til eksempelvis at undgå nedkøling vil få stor betydning, siger Dag Willén, som er seniorudviklingsingeniør inden for superledende energikabler i NKT.

Han peger på, at transporten af den stigende mængde elektrisk energi gennem nettet er en stor udfordring.

- Transport af mere elektrisk energi er en udfordring for elnettet, og vi ser superledende energikabler som en væsentlig komponent i et stærkere elnet. Vi ser et stort potentiale i forhold til at kommercialisere superledende kabelteknologi, og der vil gennembrud især på omkostningssiden have stor betydning, siger Dag Willén.

Udgangspunktet for at finde nye superledende materialer er en større forståelse af, hvad der giver superledning. Og det er netop den forståelse, forskerne håber at opnå med det nye forskningsprojekt.

- Superledere kan lede strøm helt uden modstand. Så hvis vi kunne finde materialer med superledende egenskaber ved stuetemperatur, vil det give store energibesparelser, fordi vi ikke mister energi, når strømmen ledes, siger Brian Møller Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094