23948sdkhjf

Regering og DF dropper omstridte besparelser på erhvervsskoler

Erhvervsskolerne fritages for omprioriteringsbidrag fra næste år. Aftale mellem regering og DF indgået

Erhvervsskolerne slipper de kommende år for at skulle finde 2 pct. besparelser årligt på driftsbudgettet.

I forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov er regeringen og Dansk Folkeparti mandag blevet enige om at droppe det såkaldte omprioriteringsbidrag fra næste år.

Det sker efter ønske fra Dansk Folkeparti. Støttepartiet havde en fjernelse af omprioriteringsbidraget som et af sine hovedkrav inden forhandlingerne med regeringen.

Regeringen havde oprindeligt lagt op til, at bidraget først skulle afskaffes fra 2022. Finansminister Kristian Jensen (V) siger, at regeringen har indgået aftalen for at komme videre i forhandlingerne om at styrke erhvervsuddannelserne.

- Det er utrolig væsentligt, at vi har erhvervsuddannelser, der er attraktive nok til, at unge vælger at gå den vej, siger han.

Allerede da regeringen præsenterede sit erhvervsskoleudspil i midten af september, efterlyste Dansk Folkeparti en anden finansiering end den, regeringen foreslog.

Derfor er der også tilfredshed med aftalen hos partiets finansordfører, René Christensen.

Han mener, at erhvervsskolerne har stået i en særligt svær situation med at tiltrække og fastholde elever.

- I de budgetter, erhvervsskolerne har siddet og kæmpet med til 2019, der har de skullet begynde med at hive 2 pct. ud af deres budget. Det skal de ikke nu. Dem kan de starte med at bruge på noget andet næste år.

- Drivet er derude, optimismen er der på skolerne, både hos ledelsen og på lærerniveau. Hvis vi bliver ved med bidraget, så får vi sat et ondt hjul i gang med, at det er svært at være på en erhvervsskole som faglærer, fordi der hele tiden sker nedskæringer. Det er væk nu, siger René Christensen.

Regeringen vil styrke erhvervsskolerne med 2 mia. kr. de kommende år, men næsten tre fjerdedele af pengene skulle komme fra omprioriteringsbidraget og dermed skolernes egne kasser.

Det samlede omprioriteringsbidrag for erhvervsuddannelserne udgjorde 1,3 mia. kr. i de kommende tre år frem til 2022. De penge kommer til at mangle andre steder, efter at bidraget er blevet fjernet.

- Når de ikke er der i ligningen længere, så er der selvfølgelig også nogle af de ting, der lå i regeringens udspil, som vi ikke kan have.

- Men der vil stadig være plads til nogle af de nye ting, de vigtige ting. Det nye Grundforløb 1 og Grundforløb plus vil stadig være der, siger Kristian Jensen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at aftalen gør det lettere at lande en bred aftale om erhvervsuddannelserne med de øvrige partier på Christiansborg.

De øvrige partier i aftalekredsen for erhvervsuddannelserne inviteres derfor til at tilslutte sig aftalen og til at fortsætte forhandlingerne med afsæt i regeringens erhvervsuddannelsesudspil.

Omprioriteringsbidraget blev indført for alle offentlige institutioner i 2015 af Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering. For at skaffe flere penge i statskassen besluttede man at beskære driftsbudgetterne med 2 pct. årligt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109