23948sdkhjf

Uklarhed om krav til sug ved TIG-svejs

Organisationen Arbejdsgiverne har sat fokus på ujævn sagsbehandling i Arbejdstilsynet omkring krav til lavtrykssug

Røg fra TIG-svejsning er giftig, det er alle enige om. Men er det nok at bruge åndedrætsværn, eller skal der etableres lavtrykssug, når TIG-svejsningen foregår udendørs på en byggeplads.

Det er kernen i den sag, som Magasinet Arbejdsgiverne har sat spot på i det nyeste nummer.

Her kritiseres Arbejdstilsynet fra flere sider for at udføre ujævn sagsbehandling omkring TIG-svejsningen og i flere tilfælde at have overreageret ved at kræve det omstridte lavtrykssug etableret på udendørs arbejdspladser.

Se Magasinet Arbejdsgivenres artikelserie her

Ifølge magasinet koster et mobilt lavtryks sugeanlæg mellem 130.000 og 500.000 kr.

Arbejdsgivere står frem
Torben Smidstrup, som ejer SteelXperts i Holstebro, og Jens Jørgen Jeppesen, medejer af VJ Rørteknik, er blandt de arbejdsgivere, der står frem i magasinet og kræver klarhed omkring reglerne.

De har begge oplevet, at de fra Arbejdstilsynet har fået kostbare påbud, som de mener er udstedt på et tvivlsomt grundlag.

Men også Dansk Metal og Force Technology er ude med kritik af den ujævne sagsbehandling i Arbejdstilsynet.

Jan Toft Rasmussen, der er sekretær i miljø- og socialsekretariatet i Dansk Metal, udtrykker i magasinet skepsis ved effekten af at etablere det omstridte lavtrykssug ved udendørs svejsning.

- Jeg tvivler på, om det kan lade sig gøre at bruge lavtrykssug effektivt på den måde, siger Jan Toft Rasmussen.

Force Technology: Gråzone
John Grønning, der er svejseteknisk rådgiver ved Force Technology mener, at Arbejdstilsynet i flere tilfælde tilsidesætter sund fornuft, når de udsteder straksforbud.

- Det her er en gråzone, og det afhænger af, hvilken mand fra Arbejdstilsynet, du har besøg af, siger han til Magasinet Arbejdsgiverne.

Han understreger dog samtidig, at ozon-påvirkning af svejseren ikke må undervurderes.

- Det er ikke de svejsere, der er ude på montageopgaver, der bliver syge af det her. Det er dem, der sidder derhjemme på værkstedet med hovedet ind over svejsningen og glemmer at bruge deres udsugning, siger John Grønning til magasinet.

Vejledning kan revideres
Magasinet Arbejdsgiverne har forelagt kritikken for Arbejdstilsynet, som erkender, at der kan være behov for at præcisere retningslinjerne.

- Ved TIG-svejsning i rustfri stål anvendes normalt effektiv lavtrykssvejsning. Hvis dette ikke er muligt, kan der anvendes åndedrætsværn mod ozon, da røgudvikling normalt betragtes som minimal, siger Sonja Mikkelsen, som er specialkonsulent i Arbejdstilsynets arbejdsmiljøfaglige center.

Hun erkender, at der er behov for opstramning, hvis reglerne kan opfattes som upræcise.

- Formuleringen beskriver grundlæggende, at man skal anvende udsugning, og at man skal anvende åndedrætsværn, når udsugning ikke er muligt. Arbejdstilsynet vil overveje, om der er behov for at præcisere formuleringen i forbindelse med næste revision af vejledningen, hvis den kan opfattes som upræcis, siger Sonja Mikkelsen til Magasinet Arbejdsgivet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094