23948sdkhjf

Robot gør trafikken tryggere på Kvernelands fabrik

100.000 paller med materialer ankommer årligt til Kverneland Group. Her bliver de bearbejdet og monteret, så komplette landbrugsmaskiner kan forlade fabrikkens varelager i containere.

De knap 500 ansatte færdes blandt virksomhedens mange køretøjer, som kører på kryds og tværs af de 55.000 kvadratmeter fabrikshaller beliggende i Kerteminde.

Nu har Kverneland taget kollaborativ mobil robotteknologi fra Mobile Industrial Robots i brug for at reducere mængden af indendørs truckkørsel og dermed styrke både arbejdsmiljøet og produktiviteten.

Når paller skal transporteres internt i en produktion, er mulighederne mange. Traditionelt har industrien brugt fastmonterede rulle- og kædebaner, manuelle pallevogne eller bemandede stablere, palleløftere og gaffeltrucks til at køre varer på paller fra afdeling til afdeling.

Nu har den fynske leverandør af landbrugsmaskiner taget moderne robotteknologi i brug. En selvkørende mobil robot af typen MiR500 har forandret arbejdsmiljøet markant i den hal, hvor den henter hærdede emner.

Det fortæller Mikael Broberg, der i 33 år har været ansat som operatør hos Kverneland. Han arbejder med hærdning og robotsvejsning, og han sætter stor pris på ikke længere at skulle se sig over skulderen efter stablere og trucks i den hal, hvor han arbejder.

Fem timer mere om ugen til at producere
- Robotten sparer mig for minimum fem timers transportarbejde om ugen, og det giver en langt roligere dag. Jeg savner slet ikke køreturene med pallestableren. Nu kan jeg fokusere på at planlægge og producere, og det er der meget større værdi i, end at jeg bruger tid på at aflevere emner i malerafdelingen og hente tomme paller. Robotten aflaster, optimerer arbejdsprocessen og øger sikkerheden. Det er bare at trykke på ikonet på robottens tablet, så gør den det, som den skal, fortæller Mikael Broberg.

Hos Kverneland har han oplevet, at den teknologiske udvikling til stadighed skaber forandringer på arbejdspladsen.

- Jeg har set mange ting i de 33 år, jeg har været her. Jeg er blevet påkørt et par gange af trucks og stablere, fordi nogen lige har kigget den forkerte vej. Jeg fik klemt min fod engang. Derfor tænker jeg meget på sikkerhed. Hvis vi får 10-20 mobile robotter, som erstatter trucks, bliver sikkerheden højnet markant, fordi det minimerer risikoen for personpåkørsler, konstaterer Mikael Broberg.

Den mobile robot MiR500 er på størrelse med en palle og kan løfte og transportere 500 kilo ad gangen. Hos Kverneland bevæger den sig mellem fire stationer, hvor den leverer og henter paller. Robotten er monteret med palleløftere, som kan læsse og aflæsse paller på stationernes pallestativer automatisk.

Robottens rute er sammenlagt 500 meter og går fra hærderiafdelingen til malerafdelingen til lager, hvor den henter tom emballage og tilbage igen. I løbet af et døgn tilbagelægger MiR500 ved maksimal kapacitetsudnyttelse med fire ruter i timen i alt 48 kilometer hos Kverneland.

Flow og fleksibilitet er afgørende
Kverneland producerer årligt tusindvis af landbrugsmaskiner. Inden de er klar til levering til kunder i hele verden, kræver det håndtering af godt 2.000 paller ugentligt. Produktionen er konstant under forandring, og det stiller høje krav til fleksibiliteten i de løsninger, Kverneland vælger.

PTA hos Kverneland, Jakob Klokker, arbejder kontinuerligt med at optimere hele flowet fra vareindlevering til færdigvarelager i Kvernelands produktion. Filosofien er, at hvert emne skal flyttes færrest muligst gange, og antallet af mellemlagre skal reduceres. Samtidig er det sunde arbejdsmiljø og en høj sikkerhed altid på agendaen.

- Det at få kørt varerne hen til det rigtige sted til rette tid er altafgørende for, at vi kan undgå forsinkelser i vores interne ordreprogram. Vi vil gerne fjerne trucks, fordi de er dyre både i vedligehold og mandetimer. Og så kræver de også, at medarbejderne konstant skal have øjnene med sig. Vi har oplevet kollisioner og mindre personskader, og det ønsker vi naturligvis at nedbringe, siger han.

Derfor øjnede Jakob Klokker indlysende fordele ved at automatisere fabrikkens interne logistik med en mobil robot. Formålet med investeringen i den første MiR500-robot var at blive klogere på de konkrete muligheder for Kverneland i den nye teknologi. Og efter ganske kort tids drift kan Jakob Klokker let identificere mange oplagte brugsscenarier for autonome robotter.

- Mobile robotter kan frigive mandskab til produktionen ved at tage alle de trivielle kørsler. I dag har vi mange steder i produktionen, hvor en operatør selv kører emnerne til næste sted flere gange dagligt. Nogle ansatte går og kører rigtigt meget i løbet af en arbejdsdag. Vi prøver at eliminere disse skridt med supermarkeder, hvor vi bygger komplette kits. Ideen er, at stumpen kommer til dig, så du ikke skal bruge tid på at lede, når du står ved montagelinjen, fordi de får det skubbet ind i kit. Derfor ser jeg nu på, hvordan emnerne bevæger sig rundt, og hvor det især giver mening at transportere emner med mobile robotter i fast rutefart eller på taxiture, fortæller Jakob Klokker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141