23948sdkhjf

Ny maskinstandard driller

Der er brug opklaring i forhold til samspillet mellem maskindirektivet og de nyeste vedtagne IEC standarder.

Tilbage i 2016 blev IEC 60204-1:2016 stemt igennem som den gældende IEC standard for elektricitet på maskiner og blev dermed gyldigt aftaledokument mellem købere og sælgere af maskiner på verdensplan.

Men internt i EU er sagen lidt mere indviklet, fordi maskindirektivet hersker i Europa som lovkrav på området.

- Projektet kompliceres i EU ved, at vi har maskindirektivet, som er rammeloven omkring maskiner. I dette regi optræder standarden som et arbejdsredskab til opfyldelse af loven, siger Per Juul fra konsulentvirksomheden Funktionssikre Maskiner.

Derfor henleder han opmærksomheden på, at standarden DS EN 60204-1:2018 udkom den 14. september i år. Den viser sammenhængen mellem den vedtagne EU-standard fra 2016 med nogle få europæiske tilrettelser og maskindirektivets krav.

Synlige problemer

Per Juul har siddet i EIC TC 144 MT 60204-1, som har udviklet den nye standard, og han forklarer, at under det langvarige arbejde med standarden blev en del problemstillinger meget synlige.

- Desværre var der ikke plads i standarden til alle disse problemstillinger, og derfor har jeg sammen med Dansk Standard (DS) fundet det nødvendigt, at udgive en række opdaterede håndbøger og hæfter til grundig gennemgang af problematikkerne

Det gælder ifølge Per Juul følgende områder:

1) Risikovurdering for faren ved at anvende elektricitet på maskiner
Elektricitet er den alvorligste farekilde på en maskine, idet den er usynlig og alvorsgraden ved en ulykke kan være dødsfald eller meget alvorlige skader og sygdomme. Der er brudt en smule om i teksten i afsnit 4.1.1, men indholdet burde være skrevet med rødt.

2) Risiko for generel misforståelse af indholdet i standarden
Det helt store problem ved standarden er, at de enkelte emner som for eksempel forsyningsadskilleren og udligning indgår i adskillige afsnit, og der er historisk set opstået adskillige misforståelser, idet overholdelse af et afsnit kan medføre konflikt med et andet afsnit.

3) 24 volt AC eller DC er ikke sikre spændinger
Den elektriske spænding skal under 6 volt AC eller 15 volt DC for at være ufarlig for personer under alle forhold. Det kan man godt læse i standarden - men det er rent detektivarbejde at finde det.

4) Elektriske styresystemers begrænsning
Elektriske styresystemer kan opnå en høj pålidelighed, men de eneste elektriske kredsløb der er sikre, er dem, der er afbrudt og adskilt.

5) Maskinstyretavler
Maskinstyretavler skal overholde kravene i EN 60204-1. Problemstillingen er at adskillige tavlefabrikanter anvender en anden standardserie, som har direkte farlige problemstillinger i forhold til maskiner.

6) Jordledninger og udligningsforbindelser 
Begreberne er nævnt adskillige steder som PE - ledere og PB - ledere, og man skal desværre rundt i hele standarden for at samle det store overblik.

7) Anvendelse af frekvensomformere
Standarden nævner kun meget sporadisk de problemstillinger, der kan opstå i forbindelse med anvendelse af frekvensomformere.

8) Nødstop og nødafbrydere
For at få den samlede forståelse af kravet til disse funktioner skal man gennempløje EN 60204-1 sammen med ISO 13850 samt maskindirektivet.

9) Maskinens brugsanvisning
Såvel maskindirektivet som de harmoniserede standarder har vidtgående krav til brugsanvisningen, og kunsten er at stoppe når nok er nok.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091