23948sdkhjf

Små metalprintere hamrer prisen ned

Med priser på op mod 10 mio. kr. for en metalprinter eller hybridmaskine afholder de danske underleverandører sig i øjeblikket fra at investere i AM-teknologi til produktion i metal.

Men måske er der håb forude, for flere leverandører af metalprintere sender lige nu kompakte maskiner til en langt lavere pris ud på markedet.

Blandt dem er laserproducenten Coherent, der har skabt maskinlinjen Creator. Det er en metalprinter, der er udstyret med 250W laserkilde samt pulverkammer og arbejder nøjagtigt efter samme lasersintringsprincip som de større maskiner.

Koster omkring en million
Creator fylder bare mindre og er med en pris på 1 mio. kr. også langt billigere end de store metalprintere. Samtidig er Creators kammer naturligvis også mindre og kan kun producere emner med diameter på 100 mm og en højde på 110 mm. Men det er rigeligt til en lang række emner og formål, vurderer Teddy Schultz.

Han er salgschef for laser hos Masentia, som forhandler Coherent i Skandinavien og netop har fået Creator ind i kataloget.

- Det specielle her er, at Creator rent fysisk er en lille maskine, men den har et okay stort arbejdsområde, som vil være brugbart til rigtig mange opgaver, siger Teddy Schultz, som har store forventninger til salget af maskinen i Skandinavien.

Det skyldes ikke mindst prisen, som mere præcist begynder ved en mio. kr.

- Det her er et helt nyt produkt, og det er svært at sige noget om potentialet, men vi har allerede 10 tilbud ude i Skandinavien lige nu, siger Teddy Schultz, som dog ikke har skrevet papirer på den første maskine endnu.

Nye designmuligheder
Teddy Schultz vurderer, at den kompakte maskine vil være interessant som supplements-maskine til de traditionelle CNC-maskiner på rigtig mange maskinværksteder og hos mange værkstøjsmagere.

- Som værktøjsmager får du mulighed for at printe bunden af en støbeform op med kølekanaler, og du kan lave kølespiraler rundt om et cylindrisk emne, det er ting, du slet ikke kan i dag, siger Teddy Schultz, som kalder maskinen oplagt til prototyper.

Men den vil også med fordel kunne bruges til mindre serier af komplekse emner.

- Selve rå-emnerne kan sagtens printes, men det vil altid være en form for efterbearbejdning af print. Overfladen er stadig anderledes på et printet emne i forhold til et emne, der er skabt ved traditionel bearbejdning, siger Teddy Schultz,

Han oplyser, at der lige nu er en leveringstid på seks til otte uger for en Creator fra Coherent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156