23948sdkhjf

Cobot Lift løfter sække hos Dana Lim

Dana Lim i Køge valgte en Cobot Lift på ny fyldelinje for spartelmasse - størrelsen på løfteløsningen med UR-robot var afgørende for valget

Der er fuld fart på produktionen af lim og spartelmasse på Dana Lims fabrik i Køge, som er den første virksomhed i Danmark med en Cobot Lift i aktion i fabrikshallen.

Den robotiserede vakuumløfter piller 25 kg tunge sække op fra båndet i en nyoprettet fyldelinje, og derefter løftes sækkene ned i store papkasser, der skal sendes videre ud til forhandlerne.

Et spørgsmål om plads
- Vi manglede kapacitet på fyldningen af spartel, og så manglede vi plads i produktionen, og derfor valgte vi denne her løsning på den nye fyldelinje, forklarer Dana Lims produktionschef på spartel, Palle Jeppesen.

Selve arbejdet startede som et forprojekt sammen med robotintegrator Flemming Truelsen fra Automation og Teknik ApS i sommeren 2017, og i dag kører robotten som en hjælpende hånd på skifteholdene hos Dana Lim. Palle Jeppesen vurderer, at robotten i realtid kører 10 timer om dagen, og han understreger, at Cobot Lift ikke er købt ind for at erstatte nogen af Dana Lims i dag 160 medarbejdere.

- Vi investerer ikke i en robot for at sige farvel til en medarbejder, og det har vi aldrig gjort, det er en klar politik. Men vi vælger robotten her, fordi det er en ny fyldelinje, og fordi den udfører en slidsom opgave. På den måde giver robotten også gevinst for arbejdsmiljøet, siger Palle Jeppesen.

Minimal plads
Når man står ved siden af den nye fyldelinje hos Dana Lim, er det tydeligt, at plads er en udfordring.

Aftapningsdyse og bånd er presset ind i den eksisterende spartelproduktion, og det vil være urealistisk at forestille sig en traditionel industrirobot placeret i arbejdsområdet.

Derfor er Palle Jeppesen også yderst tilfreds med den nye Cobot Lift, selvom den også har givet lidt udfordringer.

- Der har været lidt udfordringer med selve løftet, og der har været lidt udfordringer omkring, at ikke alle sække vejede det samme, men det er løst nu. For os er det også lidt noget legetøj, hvor vi selv har mulighed for at gå ind og lave nogle justeringer og rette fejl, siger Palle Jeppesen, som løbende sender medarbejdere på kursus i at bruge robotten.

For det er nemlig slet ikke usandsynligt, at der er flere Cobot Lifts på vej til fabrikkerne i Køge.

- Det ved vi ikke, men det kunne man godt forestille sig på linjer, hvor der udvides, og jobfunktionen er slidsom og monoton. Vi har en række manuelle processer, og det er ikke altid muligt at sætte en større robot ind på grund af pladsen, siger Palle Jeppesen.

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11