23948sdkhjf

Nu kan UR-robotten løfte 25 kilo

Cobot Lift i Slagelse har udviklet en løsning, hvor traditionelt løftegrej udstyres med UR-robotarm og dermed når en løfteevne på 25 kilo.

Nu er det muligt at få en robotarm fra Universal Robots med en maxbelastning på 10 kg til at løfte og flytte sække, spande og kasser på op til 25 kg.

Det er robotintegrator Flemming Truelsen, som har udviklet løsningen, hvor traditionelt løftegrej med vakuumløfter er tænkt sammen med en UR10 robot. Det er vakuumløfteren, der løfter og robotarmen, der styrer bevægelserne.

I drift hos Dana Lim

Selve konstruktionen har fået navnet Cobot Lift, og den findes i dag i to eksemplarer. Den ene kører allerede som en del af produktionen hos Dana Lim i Køge på 13. måned i et tre-holds-skift, mens den anden står som en demomodel på Cobot Lifts værksted i Slagelse.

Og nu skal Cobot Lift sendes ud på markedet - både som færdig løsning og som monteret på eksisterende løftegrej.

- Idéen i det her er, at vi kan få UR-robotten til at løfte og flytte 25 kg i stedet for de maksimalt 10 kg, den er skabt til, siger Flemming Truelsen, mens han viser Cobot Lift frem.

Patent i Danmark

Konstruktionen går i al sin enkelthed ud på, at en traditionel vakuumløfter er koblet sammen med en UR-robot, der styrer løftegrejets bevægelse samt grib og slip og dermed kan den erstatte en medarbejder, der skulle have løftet sække fra et sted til et andet på en produktionslinje.

- Kunsten er at få robotten til at styre løftegrejet, og med den styring, vi har udviklet, bliver det også muligt at sætte Cobot Lift på eksisterende løftegrej ude i en virksomhed, og det er en del af hele idéen i det her, siger Flemming Truelsen.

Demomodellen i Slagelse er en samlet løsning, der i dette tilfælde er udstyret med løftegrej fra Tawi Danmark. Men Cobot Lift kan også bygges ind som del af en produktionslinje, som tilfældet er hos Dana Lim.

- Der er rigtig meget af denne her type semimanuelt løftegrej i industrien i dag, og det kan godt være slidsomt og hårdt at stå med for den enkelte medarbejder. Samtidig er der rigtig mange steder i proces- og fødevareindustrien, hvor der er utroligt lidt plads i produktionsområderne. Derfor tror vi på, at der er hul i markedet til denne her løsning, siger Flemming Truelsen, som allerede har dansk patent på styringen mellem robotarm og løftegrej og lige nu har ansøgning i gang på et europæisk patent.

- Vi løfter tre gange mere, end robotten egentlig kan med denne her løsning, og vi har brugt lang tid på at undersøge, hvad der sker med robotten, når den belastes på denne her nye måde. Hvordan reagerer eksempelvis robotten, hvis strømmen svigter i produktionen har også været en udfordring, vi nu har løst, forklarer Flemming Truelsen.

Ind i UR+ universet

For Flemming Truelsen er det ikke nyt at integrere UR-robotter. Han driver nemlig også virksomheden Automation og Teknik Aps med seks medarbejdere, og her er der i virksomhedens fem års levetid integreret op mod 20 UR-robotter.

Men det er første gang, at Flemming Truelsen bruger robotten til noget, der ude i markedet bliver en standardløsning. Og det er også første gang, han har skabt en løsning og et produkt, der i løbet af den næste måned eller to bliver tilgængelig på platformen UR+.

Blåstempling på platform

Platformen er skabt af Universal Robots og rummer en stribe applikationer, der kan kobles direkte på UR-robotarmene og softwaremæssigt optræder i UR-robotternes styring. At findes på UR+ platformen er i sig selv en blåstempling, som vi forventer os meget af, forklarer Flemming Truelsen.

Tanken er naturligvis, at synligheden på UR+ skal fungere som en af salgskanalerne for Cobot Lift.

- Jeg er ikke så stærk til salg, jeg er mere til det tekniske, men vi tror på interessen for det her, siger robotintegratoren, der i december lagde en demofilm om Cobot Lift på nettet.

Den video er allerede vist mere end 15.000 gange, og videoen har udløst mere end 20 direkte henvendelser fra både slutkunder, andre integratorer og også producenter af løfteudstyr, som kunne være interesseret i et samarbejde.

- Jeg mener, vi er klar til at lukke et hul i markedet, og vi er også blevet tilbudt at indgå i en form for partnerskab med en global leverandør af løftegrej, som kunne tænke sig at samarbejde med os, siger Flemming Truelsen.

En lang rejse

For Cobot Lift og Flemming Truelsen har det været en lang rejse at nå frem til det produkt, der nu er klar til at blive sat til salg.

Udviklingsarbejdet er støttet med 500.000 kr. fra Innobooster og 650.000 kr. fra Digitaliseringsfonden under EU.

Derudover har udviklingen af Cobot Lift naturligvis været præget af både større og mindre udfordringer, og en udfordring blev nærmest løst ved en tilfældighed, da Flemming Truelsen på Hannover Messe sidste år fandt den glideskinne, der kan få Cobot Lift til at lave den ønskede bevægelse sidelæns.

- Det har taget rigtig lang tid, men nu har vi noget, der virker, nu er vi klar. Hvis vi kan løfte sække på Dana Lim, så kan vi løfte alt, har vi fået fortalt, fortsætter Flemming Truelsen.

- Vi er klar til at sætte det her i produktion, siger han og oplyser, at prisen for en ny komplet køreklar løfteløsning fra Cobot Lift er omkring 450.000 kr. inklusiv opstilling, montering og indkøring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094