23948sdkhjf

Maskinfabrik angriber dyr omstillingstid

Almexa i Odense, som har specialiseret sig i præcisionsemner i aluminium, er i gang med at investere i øget produktivitet.

Inden for det sidste år har direktør Roar S. Jensen investeret i en ny 5-akset Mazak i-600 og i Catia CAD-CAM software. Der er endnu flere investeringer undervejs.

- Vi vil gerne kunne sætte opgaver op i Catia og tjekke dem i forhold til maskinerne i Vericut, og så kunne gå direkte i gang med opgaverne på maskinerne. Vi er der ikke endnu, men vi er godt på vej til at fjerne al indkøringstid, siger Roar S. Jensen.

- Vi har opstillingstider på fra en time og op til en halv dag, og de timer regner vi med, at vi kan fjerne, siger Kim Lasen, der er teknisk chef.

Investeringen i Catia giver mulighed for at lave meget avancerede bearbejdningsbaner til maskinerne. Den vil også øge digitaliseringen af hele virksomheden.

- Vi har købt et ERP-system for to år siden, og vi skulle gerne ende med at køre alle systemerne sammen, siger Roar Jensen.

Rumfart
Der er travlhed i fabrikken i Odense. Der bliver forarbejdet en lang række mellemstore og små aluminiumsemner med stor præcision. Det sker med tolerancer ned til 2,5 my.

Almexa mærker væksten, ikke mindst inden for rumfart, hvor minisatellitter trækker en stor omsætning.

Med det store antal præcisionsemner, så er der stort behov for måling, og derfor har Almexa en ny målemaskine undervejs.

- Vi har rigtigt mange emner, der bliver opmålt i dag. På nogle emner skal der måles på hvert tiende emne, på andre skal der være kontrol af samtlige emner. Vi skal have en målemaskine, der er nyere og hurtigere, siger Roar Jensen.

Nogle af de emner, som kræver højest præcision, bliver produceret i et klimarum for, at Almexa kan være sikker på, at de holder målene.

Almexa har også emner til rumfart, som kræver inspektion i mikroskop for mikrospåner.

- Kontrol er dyrt, men det er nødvendigt inden for det område, siger han.

Når det handler om teknik, der skal sendes ud i omløb omkring jorden, så skal alt være gennemtjekket.

Horisontal fræser
Den næste investering bliver en horisontal fræser, blandt andet fordi Almexa forventer en vækst på 15 pct. i år. Kim Larsen forklarer, at Almexa har valgt en horisontal fræser frem for en vertikal:

- En horisontal fræser er lettere at have et palettesystem på. Den er også stivere, og så falder der ikke så mange spåner ned på emnerne. Så den egner sig bedre til automatisk produktion, siger han.

Roar Jensen erkender, at der skal mere automatisk produktion til, for det er svært at finde arbejdsstyrken til natteskift.

- Det er nærmest umuligt at få dygtige folk til aften- og nattehold. Men så kan vi køre med palettedrift og køre mere ubemandet, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109