23948sdkhjf

Klumme: Klar til kunstig intelligens?

2019 bliver året, hvor kunstig intelligens begynder at give gevinst i industrien, lyder det i denne klumme

2019 tegner til at blive et særdeles spændende år for produktionsindustrien. Året, hvor kunstig intelligens (Artificial Intelligence - AI) bryder gennem loftet og begynder at skabe værdi i produktionsvirksomhederne. Nye målrettede teknologier gør, at brugen af AI bliver håndgribelig. Vi vil se en udbredelse af stemmedrevne løsninger og intelligente lagerrobotter. Hold derfor øje med disse tre tendenser.

Tendens 1
Halvdelen af alle produktionsvirksomheder bruger AI i 2021.

Mange forbinder AI med store, abstrakte systemer forbeholdt de få. Men AI er ikke et system. Det kan heller ikke implementeres, lige som man ikke kan implementere internet. AI er en række målrettede teknologier med hver deres specifikke formål - tale, visualisering, chat, analyse, automation eller andet. Teknologierne har én fællesnævner, og det er, at de er enormt nøjagtige og ekstremt hurtigt lærer af deres fejl.

Denne mere håndgribelige forståelse af AI får et gennembrud i produktionsindustrien i 2019. Vi vil se eksempler på cases og målbare resultater, og snebolden begynder at rulle. Frem mod 2021 vil halvdelen af branchens virksomheder tage AI i brug. Når du er klar så husk, at det ikke er en kæmpe systemimplementering, du skal i gang med. Start med at sætte ord på, hvorfor din virksomhed skal implementere AI, og præcis hvilke forretningsmæssige mål I vil opnå. Måske vil I bruge AI til at forcaste efterspørgslen efter jeres produkter, så I kan forbedre planlægningen. Det har en af vores kunder gjort med betydelig succes. Jo mere præcise jeres mål er, des bedre resultater opnår I.

Tendens 2
25 pct. af alle produktionsplanlæggere taler med deres systemer i 2020.

En stor undersøgelse viste sidste år, at to tredjedele af os har brugt AI uden at vide det - gennem chatbots. Kvaliteten af teknologien er nu så høj, at det er umuligt at skelne den kunstige stemme fra et menneskes. 84 pct. af undersøgelsens respondenter svarede også, at de var trygge ved at bruge stemmestyrede AI-services som Alexa og Siri derhjemme.

Hvis de stemmestyrede services gør det nemmere og hurtigere at udføre opgaver i hjemmet korrekt, hvad kan de så ikke bidrage med ved produktionslinjen? Der er oplagte fordele ved at kunne modtage og give talte instruktioner frem for skrevne. BMW integrerede i marts 2018 Alexa i deres biler, men bruger også stemmestyrede løsninger i deres bilproduktion. Et andet sted - hos en af vores japanske kunder, NEC - indtaler personalet blot deres instruktioner, når de skal oprette en produktionsordre. Mange produktionsvirksomheder vil følge i frontløbernes spor fra 2019 og frem.

Tendens 3
En fjerdedel af alle varer bliver håndteret af intelligente robotter i 2020.

Robotter har længe været uundværlige i produktionen. Men hvad sker der, hvis man udstyrer robotter med AI og sender dem ind på lageret? Amazon har gjort det i deres "smart warehouses" og høstet store besparelser og performancegevinster. Robotterne behøver hverken lys eller varme, de holder ikke pause og har ingen begrænsninger på, hvor meget de må løfte.

Totalt mørklagte, fuldautomatiserede lagre er ikke lige om hjørnet, men udviklingen er i gang, med små, målrettede projekter der vil brede sig som ringe i vandet. Vi samarbejder for eksempel lige nu med en kunde i Nordamerika, som vil udvide deres brug af robotter fra blot at flytte kasser til at håndtere hele materialeflowet.

2019 vil blive domineret af AI-teknologier, men i en mere målrettet og projektdrevet form end hidtil. Fokus vil være på de små, konkrete forbedringer, som på den lange bane kan føre til store forandringer. Mange produktionsvirksomheder vil indse, at de ikke skal bestige et kæmpe AI-bjerg, men at det faktisk giver god mening at foretage rejsen med små skridt ad gangen. Det er den sikre og kloge vej til toppen.

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Læs mere om: IFS
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.925