23948sdkhjf

Maskinerne trækker mere i de unge

Flere unge tjekker ind på uddannelserne som industritekniker og værktøjsmagere på de danske erhvervsskoler

Der er fremdrift i antallet af unge, der vælger en uddannelse som industriteknikker eller værktøjsmager.

Preben Nyhus, erhvervs- og uddannelseskonsulent hos foreningen industritekniker.nu svarer her på, hvad der driver udviklingen, og hvordan den positive trend fastholdes. 

Tjek tallene - flere vil være industritekniker og værktøjsmager

Hvad er ambitionen for antallet af optagne industriteknikere og værktøjsmagere på lidt længere sigt?
- Vores officielle målsætninger overfor Nordea-Fonden og Industriens Fond er 600 praktikpladsaftaler på industritekniker og 125 praktikpladsaftaler på værktøjsmager om året. På sigt vil vi gerne endnu højere op, industriens behov bliver indenfor en kort årrække nærmere omkring totalt 1.000 om året, og der ryger p.t. cirka 800 industriteknikere ud af arbejdsmarkedet om året.

Hvorfor lever de to uddannelser stadig i skjul?
- Problemet er at nå helt ud til de unge og deres forældre - hvert år kommer der en ny årgang, som skal bearbejdes. Der er ingen naturlig berøring mellem metalindustrien og skolerne. De unge møder "almindelige" håndværkere som elektriker, murer og tømrer, men de har ingen naturlig kontakt til industriteknikere, værktøjsmagere, plastmagere, de ved ikke, hvad de laver af spændende ting. Det kræver en vedholdende indsats at ændre på den situation.

Hvad er det bedste middel til at få uddannelserne frem i lyset?
- Vi deltager på uddannelsesmesser, virksomhedsbesøg og skolearrangementer, og vi reklamerer med biografspot og outdoor spot. Vores brug af rollemodeller, der er i gang med uddannelsen eller lige færdig, virker rigtig godt. Ung til ung fungerer, de taler med de unge i "øjenhøjde". Derudover arbejder vi meget med de sociale medier, som er en naturlig del af de unges hverdag/liv

Hvad er holdningen hos forældre-generationen til industrien her i 2019?
- Holdningen er generelt positiv, specielt når de hører om den brede vifte af karriere muligheder, løn og jobsikkerhed. Udfordringen er den manglende viden og et uddannelsessystem domineret af akademikere. Hele uddannelsessystemet er ved at åbne op, men det tager tid.

Hvad er de lokale support-teams væsentligste rolle?
- De understøtter med frivillige lærlinge, når vores 15 rollemodeller ikke har tid eller mulighed, og de viser deres virksomheder frem, for at potentielle praktikanter plus deres forældre kan se, hvilke spændende ting de laver. Og så byder de ind med projekter til skolearrangementer. Herudover giver medlemsvirksomhedernes store antal foreningen tynge og opmærksomhed over for fonde og institutioner. Det betyder meget, at det er metalindustrien selv, som tager initiativ til at ændre situationen

Hvilken betydning har gruppen af rolle-modeller overfor de andre unge?
- Det virker bare langt bedre og mere troværdigt/autentisk, når en ung lærling fortæller om en spændende uddannelse. De unge lytter til unge, ikke til gamle mænd, som bare vil pådutte dem en uddannelse for egen vinding.

Hvad er det største ønske for 2019 hos industritekniker.nu?
- Vi vil fortsætte udviklingen og væksten og lykkes med projektet i Region Hovedstaden. Vi har kraftigere fokus på sociale medier og skole-/efterskole arrangementer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078