23948sdkhjf

29 år gammelt FMS-anlæg kører på fuld tryk

Hovedrenovering og løbende investeringer har sikret produktionen på det 29 år gamle FMS-anlæg hos RM Fintech på Falster

Et FMS-anlæg fra 1989 med tre Niiagata HN50B horisontale bearbejdningscentre kører i dag på fuld tryk hos maskinfabrikken RM Fintech i Nr. Alslev på Falster.

RM Fintech overtog anlægget i 2009.

- Vi overtog et FMS-anlæg, der havde kørt siden 1989, men de har virkelig været fremme i skoene hos Hardi, da de investerede i det her automatiserede anlæg, siger Bjarne Molter, som er teknisk direktør og medejer af RM Fintech.

Bygget hos Hardi i Taastrup
Anlægget blev oprindeligt bygget og etableret hos Hardi International i Tåstrup, der investerede i FMS (Fleksible Manufacturing System) til spåntagende bearbejdning af de støbte pumpehuse og pumpedele.

Selve anlægget blev flyttet med Hardis produktion fra Tåstrup til Nørre Alslev i 2004, og få år efter stod det faktisk til nedlukning. I 2007 havde Hardi nemlig sat sig for at outsource produktion af pumpedele til Kina, men med et ejerskifte til franske Exel blev udflagningen droppet.

Nu ville Hardi producere i Danmark, og da RM Fintech i forvejen lavede spåntagning for Hardi og lå som nabo til Hardis fabrik, så opstod der lige pludselig en mulighed for at købe anlægget. Det skete i 2009.

- Vi havde den betingelse, at vi kunne blive her i huset, så FMS-anlægget kunne blive stående, og så havde vi også Bast & Co ude for at måle på vangerne og teste anlægget, inden vi sagde ja, fortæller Tomas Rud Christiansen, medejer og direktør i RM Fintech.

Idéen er at bruge det gamle udstyr
Og alt faldt på plads, anlægget skiftede ejere og fortsatte som kernen i den spåntagende bearbejdning af Hardis pumpehuse, der støbes hos Vald. Birn. I alt kører der 30 forskellige emner på anlægget, som præsterer 2,2 effektiv spindeltime ud af 3 driftstimer

- Vi har hovedrenoveret alle bearbejdningscentre og hele styringen, og hele idéen i det her er jo at genbruge det gamle udstyr, siger Bjarne Molter om anlægget, der blev overtaget med både automatiske skinnetrucks, 48 specialfremstillede paletter og lager for både råemner og færdige emner.

Han og Tomas Rud Christiansen er yderst godt tilfredse med deres driftsikre og gennemrenoverede FMS-anlæg, og alene tanken om at skulle bygge et nyt giver sved på panden.

- Det ville være en gigantisk investering at bygge et nyt FMS-anlæg. Hvis det skal startes fra bunden, vil jeg tro, det koster 21-23 mio. kr. plus 5 mio. kr. til værktøjer, vurderer Bjarne Molter, der også kalder det umuligt at udskifte eksempelvis det ene bearbejdningscenter.

- Du kan skifte alle tre bearbejdningscentre, men du kan ikke nøjes med at skifte det ene, og derfor tænker vi da også lidt på, hvad der skal ske på den lange bane. Men vi regner med, at det kører i hvert fald 10 år mere, siger de to direktører, der arbejder sammen med Hardi og Vald. Birn i en åben prisaftale omkring pumpeproduktionen.

Det betyder, at RM Fintech står for indkøb af støbegods og tager sig betalt for spåntagningen på de støbte emner, men lader prisen på støbegodset være en sag mellem Hardi og Vald. Birn.

FMS-anlægget kører i to-holdsskift og bearbejder 600 pumpehuse om måneden. Cirka 85 pct. af bearbejdningen på pumpehusene foregår på FMS-anlægget. I alt bearbejder RM Fintech mellem 350-400 ton støbegods om året.

En win-win situation
Set fra de to ejere af RM Fintechs side er der ingen tvivl om, at Hardi valgte rigtigt ved at fortsætte spåntagningen og produktionen på FMS-anlægget i Danmark.

- Det giver en enorm fleksibilitet, hvor Hardi jo kan ringe ned til os med kort varsel. For os giver FMS-anlægget og aftalen med Hardi os mulighed for at producere til lager, og det giver en stabilitet, at vi kan køre med samme bemanding hele tiden.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109