23948sdkhjf

Robot kopierer den menneskelige hånd

Festo lader den samarbejdende robot opføre sig som menneskets hånd. Den pneumatiske robothånd BionicSoftHand vises frem på Hannover Messen

Uanset om den tager fat, holder eller drejer, rører, skriver eller trykker - i hverdagen bruger vi vores hænder som en selvfølge til en bred vifte af opgaver.

Så hvad kan være mere naturligt end at udstyre robotter i samarbejdsområder med en griber, der er modelleret efter denne naturlige model, der samtidig løser forskellige opgaver ved at lære gennem kunstig intelligens?

Det spørgsmål har Festo stillet sig selv og derefter udviklet. Festo viser den pneumatiske robothånd BionicSoftHand på Hannover Messen 2019.

Kombineret med BionicSoftArm, en pneumatisk letvægtsrobot, er fremtidens koncepter velegnede til menneske-robot samarbejde, lyder det fra Festo, som viser den nye robot frem på Hannover Messen fra 1.- 6. april.

BionicSoftHand drives pneumatisk således, at den kan samarbejde sikkert og direkte med mennesker. I modsætning til den menneskelige hånd har BionicSoftHand ingen knogler. Dens fingre består af fleksible bælgstrukturer med luftkamre. Bælgene er indesluttet i fingrene med et særligt 3D-tekstilstof, der er vævet med både elastiske tråde og højstyrketråde.

Med tekstilens hjælp er det ifølge Festo muligt at bestemme præcis, hvor strukturen udvider og genererer strøm, og hvor det forhindres i at ekspandere. Dette gør det let, fleksibelt, justerbart og følsomt, men alligevel i stand til at udøve stærke kræfter.

Proportional piezoventil giver præcis styring
For at minimere arbejdet med slangeføring af BionicSoftHand har udviklerne specialdesignet en lille, digitalt styret ventilterminal, som er monteret direkte på hånden. Det betyder, at slangerne til styring af gribefingrene ikke behøver trækkes gennem hele robotarmen. Således kan BionicSoftHand hurtigt og nemt tilsluttes og betjenes med kun én slange for henholdsvis luftforsyning og afblæsningsluft. Ved anvendelse af proportionelle piezo-ventiler kan fingrenes bevægelser styres nøjagtigt.

Flere mulige anvendelser
BionicSoftArm er en kompakt videreudvikling af Festos BionicMotionRobot, hvis anvendelsesområde er blevet betragteligt udvidet. Det muliggøres ved hjælp af det modulære design: Den kan kombineres med op til syv pneumatiske bælgesegmenter og roterende drev. Dette sikrer maksimal fleksibilitet med hensyn til rækkevidde og mobilitet, således at den kan forbigå forhindringer selv i de mindste rum, hvis det er nødvendigt. Samtidig er den helt fleksibel og kan arbejde sikkert med mennesker. Direkte menneske-robot samarbejde er muligt med BionicSoftArm, såvel som dets anvendelse i klassiske SCARA-applikationer, såsom pick-and-place opgaver. 

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08