23948sdkhjf

Robotterne rykker ind hos HMK Bilcon

HMK Bilcon satser på automation, og de første robotter kommer måske allerede i slutningen af 2019

Der er vækst på stort set alle parametre hos tankproducenten, men selvom der er slået ind på et spor med vækst, kommer antallet af medarbejdere ikke til at ændre sig meget.

Det siger administrerende direktør Peter Jensby. I stedet satses der på automation. De første robotter ventes at indtage produktionen i slutningen af 2019.

- Automation sparer timer, og så øger vi kapaciteten, når vi samtidig bibeholder antallet af medarbejdere, siger Peter Jensby.

- Det er primært svejserobotter, der skal tage sig af de kedelige standardopgaver, mens der til de komplicerede ting altid vil være brug for de dygtige håndværkere, vi har.

Vækst på 50-100 procent
Peter Jensby har store forventninger til, hvad robotterne kan bidrage med. En vækst på 50-100 pct. er ikke urealistisk, vurderer han; men det er ikke bare et spørgsmål om at få en robot-arm ind og montere et svejseapparat på den. Der skal ske en tilpasning af de produkter, som robotten skal arbejde med.

- Vi tænker meget i standardiseringer. Hvis ikke produkterne følger en standard, kan man ikke bruge robotterne til ret meget, fordi der kommer til at gå for meget tid med omstilling.

Robotter til rutinearbejdet
- Heldigvis har vi masser af rutineopgaver, hvor de dygtige håndværkere ved hjælp af robotterne kan få frigjort noget tid, som de kan bruge meget bedre andre steder.

Robotterne bliver bare det seneste kapitel i en lang række investeringer, som HMK Bilcon har gjort de seneste par år.

Virksomheden har valgt at købe de bygninger, man i starten lejede sig ind i, og det har afstedkommet en række større millioninvesteringer. Rammerne er frisket op, og der er brugt mange penge på IT, maskiner og uddannelse, så virksomheden kan gå fremtiden i møde fra en solid base.

HMK Bilcons nyligt afsluttede årsregnskab bærer præg af de tunge investeringer. Til gengæld har virksomheden ikke hentet en krone i banken, men derimod selv finansieret alle forbedringerne. Det er heller ikke ligefrem noget problem at få afsat produkterne.

- Vi har kunder over hele Skandinavien, og det er hovedsageligt kunder, der har været her hele tiden, eller som har været fra os i en periode. Men der kommer også nye kunder til af sig selv, fordi de kender produkterne og ved, vi leverer til tiden. Det betyder dog, at vi også nogle gange må sige nej til ordrer.

Flere ordrer fra forsvaret
En stigende efterspørgsel fra forsvaret i Danmark, Norge og Sverige giver yderligere optimisme, og virksomheden venter at byde ind på en række udbud i løbet af 2019, som yderligere skal styrke den del af forretningen. Derfor er forventningerne til det indeværende år også i den gode ende. 2019 vil blive et godt år, ligesom 2018 var det

- Vi skal bruge 2019 til at gøre virksomheden endnu bedre, og derfor arbejder vi med en række projekter, både i vores produktion og med nye produkter, siger direktøren.

- Jeg er ikke i tvivl om, at 2020 bliver et rekordår. Det kan jeg sige med sindsro allerede nu. Der kommer vi for alvor til at mærke hele effekten af alle de tiltag, vi har sat i gang de seneste år, så det er timet rigtig godt med vores jubilæumsår, siger direktøren.

Mere blod på tanden
Et turnaround kan være en svær øvelse, og det er ikke altid, det går, som det har gjort med HMK Bilcon. Men det giver blod på tanden, når man står med en virksomhed, der skal forsøge at kæmpe sig ud af asken og på vingerne igen.

- Det er det mest motiverende, man kan være med til. At se, hvad medarbejderne pludselig er i stand til, og hvordan de står sammen om at forløse det store potentiale, der var i denne her virksomhed, det er så fedt. Allerede nu, hvor vi har haft to gode år, og kan se frem til et rekordår i 2020 - det er virkelig motiverende. Og det stopper ikke der, vi er slet ikke færdige. Vi kommer til at vokse, også langt ind i 2025. Så jeg synes bare, det er sjovt, siger administrerende direktør Peter Jensby.

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188