23948sdkhjf

Kunstig intelligens presser sig på

Robotvirksomhed opfordrer mindre fremstillingsvirksomheder til at komme i gang med at udnytte AI - kunstig intelligens

Kunstig intelligens - eller bare AI - er godt, og den øgede udbredelse vil komme os alle til gavn.

For ifølge den danske robotvirksomhed Happtec kan vi med AI langt bedre analysere, forstå og træffe beslutninger i en travl hverdag, der bare bliver mere og mere kompleks og foranderlig. Menneskets hjerne er super til at genkende og genfinde mønstre i billeder. Tilsvarende er AI super til at genkende og genfinde mønstre i store talmægnder.

Med AI får vi bedre mulighed for styrket overblik, bedre indsigt og dermed forlænget den mentale kapacitet betragteligt. Men skal flere bruge AI, kræver det at flere forstår AI bedre, vurderer Andreas Holmetoft, som er stifter og CTO i den danske robotvirksomhed Happtec, der har base i Odense.

- Tidligere var AI altovervejende tåget, flyvsk og dystopisk science-fiction snak gående på at robotterne vil løsne deres egne monteringsbolte og blive vilde dyr, der fratager menneskenes sjæl, vilje og jobs. I dag har vi større forståelse for mulighederne, begrænsningerne og perspektiverne. Derfor taler vi nu mere konkret, og derfor bør man også i mindre og mellemstore danske metalvirksomheder overveje hvordan AI kan bruges, siger Andreas Holmetoft Lyder.

Det er ikke tryllestøv

Andreas Holmetoft Lyder har en fortid på teknologisk institut, en ph.d. og ifølge ham er AI ikke noget revolutionerende tryllestøv, der kan forvandle teknologier til selvstyrende enheder.

Andreas Lyder fokuserer primært på mulighederne inden for fremstillingsindustrien, og når AI rummer store potentialer er det fordi vi kan anvende AI i produktionen så robotter og medarbejdere bliver bedre til at samarbejde. Det handler om hurtig omstilling, fleksibilitet, og via AI vil robotterne også kunne samarbejde med hinanden om at løse stadig mere komplekse opgaver.

- Men vi kan kun bruge AI i produktionsprocesser hvis vi vel at mærke "fodrer" intelligensen med de rette mængder big data. Intelligens uden ydre input er ikke intelligens. Adskillige eksempler viser, at lukkede ekkokamre ikke styrker nogens videns- eller beslutningsgrundlag. Tværtimod, siger Andreas Holmetoft Lyder.

Skal man anvende AI til at styrke sit videns- og beslutningsgrundlag kræver det ifølge Andreas Holmetoft Lyder, at man tænker sin virksomheds data ind i en større kontekst. Man bør stille sig selv spørgsmålet: hvilken viden har vi om vores produktionsprocesser?

- Kan vi optimere data- og vidensniveauet via online adgang til identiske produktionsprocesser rundt om på kloden. Og her kommer algoritmerne - kernen i AI - til sin ret. For så begynder vi at kunne finde uopdagede mønstre, der finder hullerne og dermed opnår vi bedre mulighed for at forbedre produktionen og konkurrencekraften, siger han og uddyber.

- Ved at koble big data med avanceret software og fleksible hardwaremoduler, f.eks. cobots gør vi AI til et smart og praktisk værktøj, som nemt og enkelt kan hives frem fra skuffen. Dermed er det ikke længere flyvsk snak men derimod et væsentlige redskab, som også mange mindre og mellemstore virksomheder kan anvende for at blive mere innovative og produktive.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187