23948sdkhjf

Software sikrer korrekt skær og buk i første hug

Pladebearbejdnings-industrien er ved at få øjnene op for softwareprogrammet Autopol, der er skabt til design og udfoldning af emner og samtidig kan bruges som skære-, stanse- og bukkeprogram på maskinerne.

Det fortæller direktør Jørn Stejn fra Industrimaskiner ApS, som forhandler softwaren i Danmark.

- Det her program er interessant for de virksomheder, hvor der sidder mennesker og designer emner, men er i tvivl om, hvorvidt det kan bukkes, siger Jørn Stejn med henvisning til, at man med Autopol både kan designe og udfolde emnerne og derudover også via applikationen BendSim supportere mange forskellige kantpressefabrikater, som kan være udstyret med blandt andet Cyblech og Delem styringer

- Du har med Autopol mulighed for med det samme at teste, om et emne overhovedet kan bukkes, og så har du samtidig lavet en DXF-fil til at skære efter samt et grafisk og numerisk bukkeprogram, så du ikke derefter skal programmere maskinen, forklarer han.

Slipper for spildemne
Det smarte ved Autopol er ifølge Jørn Stejn, at der i udfoldningen tages hensyn til materialets bevægelse og dimensioner under et givent buk, den såkaldte K-faktor, og dermed slipper man for at bukke et emne blot til opmåling.

- Der er øget interesse for det her, fordi der er mange, som gerne vil have et stykke software, der gør dem sikre på, at de skærer rigtigt første gang, så emnet også passer, når det bliver bukket. Man er sikker på, at emne nummer et virker, siger Jørn Stejn.

Han kalder Autopol et alternativ til de lukkede koder fra de maskinproducenter, der kører med egen software på design-siden.

20 maskinfabrikker bruger programmet i dag, men der er flere på vej.

- Det har taget tid, men nu rykker det, og vi håber at være oppe på 30 enheder i løbet af i år. Det handler om tidsbesparelse, og det handler om, at man undgår at få skåret noget, der ikke kan bukkes. Programmet giver brugbar information for dem, der designer emnerne, påpeger Jørn Stejn.

Skabt som offline-program
Når det har taget tid at få Autopol ind i industrien, så skyldes det, at Autopol først blev et topprodukt, da udvikleren af programmet, FCC Software, startede et samarbejde og senere blev en del af maskinproducenten SafanDarley. Udgangspunktet for det samarbejde var, at SafanDarley manglede en mulighed for offline programmering af kantbukkere i maskinprogrammet.

Det har SafanDarley fået, men samtidig er Autopol vokset videre og kan som nævnt bruges på en bred vifte at maskinmærker.

- Du åbner din 3D-fil i Autopol-software, hvor dine kantbukkere er fordefineret sammen med værktøjerne. Man vælger nu, hvilken maskine der skal bukke emnerne. Så lægger Autopol værktøjerne på, og programmet udfolder nu emnet. Dernæst skaber Autopol en bukkerækkefølge, og du er sikker på, at målene passer første gang, siger Jørn Stejn.

Autopol generer ligeledes en DXF-fil af det udfoldede emne, som man kan bruge til sin laser- eller stansemaskine.

Programmet kan både generere en grafisk bukkesimulering og et numerisk program til maskinerne, hvor det dog er et krav, at styringerne er så nye, at man kan logge programmet ind i maskinen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094