23948sdkhjf

Vibration fjerner stål-spændinger

Spændinger i metal kan afhjælpes med vibration i stedet for termisk opvarmning. DAMRC i Herning er ved at videreudvikle metoden

Vibration kan erstatte kraftig termisk opvarmning til at fjerne spændinger i metalemner. Det viser forskning fra DAMRC, Danish Advanced Manufacturing Research Center.

- Man kan se det som accelereret aldringsproces for metallet. Det er kendt viden, at spændinger i metalemner kan forsvinde med tiden. Men med vibrationer kan vi få det til at gå hurtigere.

Det fortalte Ahmad Rinno, udviklingsingeniør hos DAMRC, da DAMRC og MADE forleden holdt "Open Lab" i DAMRC's lokaler i Herning.

- Termisk opvarmning bruger meget energi, så det har et kæmpe carbon-aftryk. Vibration forbruger meget mindre energi, forklarer Ahmad Rinno.

Vibrationsmetoden kaldes også VSR (Vibration Stress Relief).

- Man danner en frekvens med vibrationen, som er tæt på emnets egenfrekvens eller lige under dets egenfrekvens. Det giver den afspændende virkning. Metoden er både tidsbesparende og energibesparende. Der er en besparelse på op til 80 pct., siger Ahmad Rinno.

DAMRC har tidligere gennemført et forskningsprojekt sammen med Aarhus Universitet om metoden.

Nu er DAMRC i gang med et nyt projekt, som skal dokumentere VSR's virkning, og som også skal udbrede VSR i industrien. Metoden har været anvendt i USA og i Kina i flere årtier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094