23948sdkhjf

Opråb til branchen: Akut mangel på praktikpladser

En rundringning fra støtteforeningen Industritekniker.nu til fire tekniske skoler viser, at 38 elever mangler praktikpladser

Antallet af unge mennesker, der går i gang med uddannelsen som industritekniker, er steget i et støt tempo de sidste år. Industritekniker.nu forventer, at antallet af elever, der begynder på Grundforløb 2 i år, passerer 500 elever. Det er dobbelt så mange som i 2010. Men nu er der noget, der tyder på, at der bliver stukket en kæp i fremgangshjulet.

- Situationen er meget kritisk. Og det er nyt for os, at så mange unge mennesker sidder rundt om i landet på de tekniske skoler og ikke kan få en praktikplads. Vi taler om 38 elever, og det er alt for mange, siger Preben Nyhus, der er erhvervs- og uddannelseskonsulent hos Industritekniker.nu.

Støtteforeningen har foretaget en rundringning til fire tekniske skoler i Jylland, som til sammen står og mangler de 38 praktikpladser.

- Vi kan se en uheldig tendens, som viser, at de store virksomheder lurepasser og ikke tager de lærlinge, de reelt har brug for. I stedet hapser virksomhederne dem, når de har fået deres svendebrev og giver dem en lønpakke og frynsegoder, som de små virksomheder slet ikke kan tilbyde, påpeger Preben Nyhus, der frygter, at den samlede mangel på praktikpladser i Danmark er langt højere.

Konsekvensen er, at eleverne ikke kan komme videre fra Grundforløb 2 til Hovedforløb. Det kan betyde, forklarer Preben Nyhus, at de skal i skolepraktik, som ikke er en attraktiv ordning for eleverne, og at de i værste fald dropper ud af studiet.

- Mange af de store virksomheder siger ét, men gør noget andet. De taler hele tiden om, hvor svært det er at finde kvalificeret arbejdskraft, og at det på sigt kan få kolossale konsekvenser for fagets eksistens. Derfor opfordrer vi dem til at tage ansvar og ansætte de lærlinge, de har brug for, fremhæver han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094