23948sdkhjf

Ny kur gør 3D-print rengøringsvenligt

Teknologisk Institut introducerer ny overfladebehandling, som gør 3D-printede komponenter mere rengøringsvenlige

Teknologisk Institut har de seneste halvandet år 3D-printet emner til fødevareindustrien i både nylon, titanium og rustfri stål, og som de eneste i Danmark har instituttet en 3D-printproduktion, der er i overensstemmelse med fødevarelovgivningen for disse materialer, såkaldte FKM - fødevarekontaktmaterialer.

Der er tale om en nyudviklet glat overfladebehandling og en speciel type metaldetekterbart nylon, som ifølge Teknologisk Institut åbner helt nye muligheder for brug af 3D-print til eksempelvis robotgribere og kagetyller.

"Super smooth surface"
Behandlingen hedder 3S-behandlingen, og 3S står for "super smooth surface", hvor der er tale om en dyppeproces, så alle overflader af det 3D-printede emne behandles - også indvendige kanaler.

Behandlingen skaber en kemisk ændring af overfladen, som gør den ekstra glat og dermed rengøringsvenlig, mens dimensionerne og styrken på emnet forbliver uændrede. Farven forbliver også den samme, og det er således kun teksturen og glansen, der ændres. Den nye 3S-behandling er duft- og smagsfri og har bestået de samme fødevareoverensstemmelsestests som ubehandlet nylon.

- Vi har udviklet 3S-behandlingen ud fra et ønske fra fødevarevirksomhederne om mere rengøringsvenlige overflader, og selvom ubehandlet 3D-printet nylon også er accepteret som fødevarekontaktmateriale, opnår vi med 3S-behandlingen en rengøringsvenlighed, som målt på restbakterier 118 gange bedre og faktisk på niveau med drejet rustfri stål. Behandlingen betyder samtidig, at materialet - i modsætning til ubehandlet nylon - slet ikke optager vand, siger Mads Østergaard, som er faglig leder for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut.

En lang række test
For overhovedet at få lov til at producere emner til fødevareindustrien har Teknologisk Instituts 3D-printproduktion gennemgået en lang række tests, som er gennemført af eksterne og uvildige testorganer. Dermed har Teknologisk Institut dokumentation for, at produktionen er i overensstemmelse med fødevarelovgivningen, og at der er komplet sporbarhed gennem hele produktionsprocessen fra pulver til færdigt produkt.

Desuden lever produktionsprocessen op til god fremstillingsskik, som blandt andet indebærer, at der ikke bruges giftige materialer eller bakteriefyldt værktøj i produktionen.

Ud over selve produktionen er der lavet migrationstest på de færdige emner i både metal og nylon, som sikrer, at stoffer fra produktet ikke vandrer over i fødevarerne, ligesom sensoriske tests har fastslået, at emnerne hverken afgiver duft eller smag.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093