23948sdkhjf

EMO: Dansk økonomi er "robust"

Der lyder stabile toner om den danske økonomi op til årets EMO-messe i Hannover til efteråret.

EMO-arrangør, VDW (den tyske forening for værktøjsmaskinemagere) har op til messen analyseret den danske økonomi, og herfra peges der på, at den danske økonomi er robust, selvom væksten har toppet.

Ifølge GTAI (Germany Trade & Invest) forventes det danske bruttonationalprodukt at stige med 1,6 pct. i 2019 efter 1,8 pct. sidste år. For hele Europa forventer de økonomiske eksperter på Oxford Economics en vækst på kun 1,4 pct. Investeringer i Danmark forventes at stige med 2,6 pct. efter 1,4 pct. året før.

Ledig dansk kapacitet
Mens lav arbejdsløshed, stigende lønninger, skattelettelser og lave renter booster det private forbrug, så udnyttes virksomhedernes kapacitet ikke til fulde, så der er mindre behov for investeringer i kraft af, at verdens-økonomien er under afkøling, lyder det fra EMO-arrangørerne.

I 2018 blev der fra dansk side importeret maskinværktøj fra Tyskland for i alt 450 mio. kr.

I 2017 var det tilsvarende tal 404 mio. kr,

Tyskland rækker importen
Samlet havde Danmark ifølge VDF i 2018 samlet import af maskinværktøj og værktøjsmaskiner på 1,07 mia. kr, og Tyskland er den absolut største faktor i dansk maskinimport et godt stykke foran Belgien, Italien, USA og Japan.

I importen af maskiner og teknologi fra Tyskland tegner laserteknologi sig for det største segment og også den største stigning på 11 pct. I indeværende år ser den del af handlen ud til at fortsætte med at vokse, idet VDW-undersøgelsen viser, at bestillinger på tyske maskiner er steget.

- Bilateral handel mellem Danmark og Tyskland går dog på ingen måde kun den ene vej, siger Christoph Miller, udstillingsdirektør hos EMO’s arrangør i en pressemeddelelse op til EMO-messen.

Han peger på, at Tyskland aftog 14 pct. af den danske eksport af værktøjsmaskiner, og dermed udgør Tyskland det andet største marked efter USA. Det var maskinel for en værdi af omkring 89,5 mio. kr., hvilket dog er et fald på 12 pct. Kategorien dele og tilbehør trækker størstedelen af den danske eksport til Tyskland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094