23948sdkhjf

Egenkapital i Morsø Jernstøberi er væk: - Et forfærdeligt regnskab, siger direktøren

Færre køber brændeovne, og det rammer ikonisk nordjysk støberivirksomhed, der har rekordstort underskud. Gasgrill kan blive redningen

For få solgte brændeovne i især England og Danmark har kostet Morsø Jernstøberi dyrt på bundlinjen. Det viser seneste regnskabs årsresultat med et minus knap 32 mio. kr. for 2018. Minusset voksede med 10 mio. kr. sammenlignet med regnskabsåret 2017, og det efterlader nu den ikoniske brændeovnsproducent med en negativ egenkapital.

- Det er et forfærdeligt regnskab, som vi er kede af. Det er utilfredsstillende, konstaterer Peter Normann Nielsen, administrerende direktør for Morsø Jernstøberi.

- Hvis ikke brændeovnssalget over de seneste tre år havde udviklet sig i negativ retning blandt andet på grund af brexit, havde vi i stedet stået med et plus på 10 mio. kr., fortsætter han.

Minusset skyldes, at jernstøberiet det første år mistede 50 mio. kr. på salg af brændeovne samt investerede i både udvikling af brændeovne og livsstilsprodukter til både inde og ude såsom grill plus tilbehør samt diverse indendørs interiør.

- Vi satser stadig på brændeovne som et af vores hovedprodukter. Vi er på vej ind på nye markeder som Rusland, Østeuropa og Frankrig og udvikler nye lækre produkter såsom ovne med gas og elektrisk ild, forklarer direktøren.

Går efter sort nul
Af regnskabet fremgår det desuden, at Morsø Jernstøberis egenkapital i 2018 var på minus 11 mio. kr., og at antallet af medarbejdere både på Mors og i firmaets afdeling i København gik fra 84 til 77 for at tilpasse omkostningsniveauet. Men jernstøberiet satser blandt andet på baggrund af udvikling af nye produkter på et forbedret resultat for 2019.

- Forventningen er et sort nul for 2019, siger Peter Normann Nielsen.

- Vi kan se, at vores gasgrill er blandt de outdoorprodukter, som vækster i salg. Vi er godt med i Skandinavien og satser også på lande som Frankrig, England og Tyskland. For os handler det fremover om at flere ben at stå på, tilføjer han.

Morsø Jernstøberis direktør ser trods tallene for 2018 lyst på fremtiden.

- Vores strategi ser nu ud til at begynde at virke. Så længe jeg har mandat fra ejerne, kører vi videre, siger han.

Morsø Jernstøberi har siden januar været ejet 100 procent af Peter Anders Møller, der driver Kattrup Gods på Sjælland. Indtil januar var 56 pct. af aktierne ejet af Ann Kersti Møller Wiesinger, der ejer herregården Steensgaard på Fyn.

Det ikoniske jernstøberi har eksisteret i 166 år, men da firmaet blev grundlagt af N. A. Christensen i 1853, var det med produktion af for eksempel staldvinduer, gravkors, gryder, potter og pander.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109