23948sdkhjf

Efter underskud på 32 millioner: Ejer tavs om jernstøberis fremtid

Eneejer Peter Anders Møller siger, at det store minus skyldes investeringer

Som omtalt i Nordjyske torsdag viser det seneste regnskab for Morsø Jernstøberi, at 2018 blev afsluttet med et underskud på svimlende 32 mio. kr. Det var tredje år i træk, at den ikoniske virksomhed kom ud med et stort million-minus.

Avisen har foreholdt eneejer Peter Anders Møller regnskabet.

Regnskabet viser, at underskuddet er vokset år for år, og egenkapitalen er væk. Hvad siger du til resultatet for 2018?

- Jeg har ingen kommentarer til det udover, hvad der står i årsberetningen. Men det fremgår der, at vi har foretaget en del investeringer i virksomhedens fremtid, siger Peter Anders Møller, der har været med i ejerkredsen siden 2007 og siden januar i år har været eneejer.

De to foregående år har I også afsat penge til investeringer, men underskuddet er fortsat med at vokse?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger jernstøberiets ejer.

Mange forbinder Morsø Jernstøberi med Mors og kalder det en signaturvirksomhed for øen. Derfor giver regnskabet også anledning til spekulationer og bekymringer. Hvad er dine fremtidsplaner for firmaet?

- Det kan jeg godt forstå. Men jeg har ikke yderligere kommentarer, siger han.

På fordeling
Steen Dalgaard, der er fællestillidsmand for de ansatte på Morsø Jernstøberi, oplyser, at der har været mere at lave for de 50 ansatte på jernstøberiets afdeling i Nykøbing. I alt beskæftiger virksomheden 77 ansatte p.t. mod 84 året før.

- Jeg er glad for mit arbejde, arbejdspladsen og kollegaerne. Men det ville være rart med endnu mere at lave. Det skal ikke forstås sådan, at vi ikke har noget at lave, men vi har også været flere ansatte tidligere, siger han.

Steen Dalgaard ønsker ikke at kommentere, hvorvidt det dårlige regnskab giver anledning til utryghed hos medarbejderne og frygt for at miste jobbet.

Karin Ubbesen, faglig sekretær hos 3F, hvor jernstøberiets medarbejdere er organiserede, siger, at Morsø Jernstøberi forventer mere at lave til efteråret.

- Sidste år over otte uger blev medarbejderne sendt på kursus to dage om ugen. Derudover har der også været en periode med arbejdsfordeling, siger hun.

Karin Ubbesen har kendskab til, at to af fagforbundets medlemmer i år har mistet deres job på jernstøberiet. Derudover har hun for længere tid siden fået en henvendelse om mulighederne for job i tilfælde af, at jobmulighederne på jernstøberiet forsvinder.

- Hvis det er tilfældet, hvilket jeg ikke tror, så er vi i et område med gode jobmuligheder i industrien, siger hun.

I jernstøberiets storhedstid var der 300 ansatte. Virksomheden, der i dag har hovedsæde i København, blev stiftet i 1853 i Nykøbing af N.A. Christensen.

Siden har dele af stifterens familie ejet virksomheden, indtil slægtninge til A.P. Møller kom på banen med Mogens Poul Møller som bestyrelsesformand.

Hans søn Peter Arnold Poul Møller blev siden bestyrelsesformand i Morsø Jernstøberi. Virksomheden ejes som nævnt i dag udelukkende af hans søn Peter Anders Møller, der også driver landbrug fra Kattrup Gods.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093