23948sdkhjf

Robot løser svær og klæbrig opgave

At investeringer i robotteknologi kan være både konkurrenceforbedrende, produktionsfremmende og innovative, bekræfter det succesfulde industrielle udviklingsprojekt, Flexdraper Product, der blev iværksat i 2018.

Flexdraper har et samlet budget på 28,9 mio. kr., hvoraf Innovationsfonden har bidraget med 20,9 mio. kr. Sammen med Terma involverer Flexdraper SDU, NLR, AAU, DTU, Technicon, samt Robotool, som var med i den første del af projektet.

Terma er førende leverandør til den globale aerospaceindustri, og både flyindustrien, automotive- og vindmølleindustrien anvender i stigende grad kompositmateriale. Det skyldes især, at materialet besidder en række unikke egenskaber: det er både lettere, stærkere og mere fleksibelt at anvende end andre materialer, hvilket er vitalt i forbindelse med bevægelse.

Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Kompositdelene opbygges af klæbrige lag af tynde fibermåtter.
De enkelte bløde lag placeres på en form, men udfordringen ved kompositmateriale er, at lagene skal placeres meget præcist og være helt glatte, så man undgår kritiske folder og bobler i strukturen.

Det har vist sig at være en meget vanskelig udfordring at overvinde, og dermed er udbredelsen af kompositmaterialer i en række sektorer blevet bremset af komplicerede og fordyrende produktionsprocesser, som handler om at få lagene placeret korrekt på formen.

Hidtil er placeringen af fibermåtter nemlig blevet håndteret manuelt, hvilket har fordyret og forsinket kompositdele. Dette har hæmmet udbredelsen og udviklingen af kompositmaterialer og ramt konkurrencekraften hos de virksomheder, der opererer med low volume-high mix, hvor processen kræver en høj grad af arbejdskraft.

I årevis har man fra forskellig side forgæves forsøgt at udvikle teknologiske løsninger, der kunne reducere produktionsomkostningerne ved at sikre, at kompositlagene blev placeret korrekt og hurtigere. Hidtil har bestræbelserne været forgæves.

Men nu har et gennembrud på automationsområdet løst den komplicerede udfordring. For i begyndelsen af juni gennemførtes på et af SDUs laboratorier et succesfuldt demonstrationstestforløb (Technology Readiness Level 4, TRL 4), der dokumenterer, at det er muligt at producere komponenter til luftfartsindustrien.
Flexdraper Product er en avanceret og fleksibel industri 4.0. løsning. Ud over en robot med tilhørende sofistikeret software består Flexdraper Product bl.a. af 48-120 sugekopper, der kan styres individuelt og dermed sikrer løsningen at fibermåtterne placeres helt korrekt på formene.

Med erfaringerne fra Flexdraper Product vil man fremover målrettet kunne styrke produktionsmulighederne for de mange virksomheder, der arbejder med high mix-low volume- produktkategorier, oplyser Innovationsfonden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078