23948sdkhjf

Nu måler institut spændinger i metal

Teknologisk Institut tilbyder nu målinger af restspændinger i metaller

Spændinger i metal kan føre til, at materialet slår sig, og det kan blive bekosteligt, især inden for industrier som luftfart, vindmøller og olie og gas, hvor sikkerhed er i højsædet.

Typisk søger man at forebygge restspændinger gennem varmebehandling. Den behandling er dog udelukkende baseret på praktisk erfaring.

Nu tilbyder Teknologisk Institut ved hjælp af røntgenudstyr at lave mere præcise simuleringer for at fastslå, hvilke retspændinger der er i materialet.

Teknologisk Institut har lige demonstreret metoden ved nogle demodage, hvor virksomhederne har fået inddsigt i værdien af at kende og kunne håndtere restspændinger. Her deltog blandt andre Grundfos, Danfoss og Vestas.

- Rent økonomisk kan der være en stor gevinst i at kende og håndtere restspændingerne. Der er mange eksempler fra internationale virksomheder inden for både luftfart, automotive og energisektoren, hvor løsning af problemer relateret til restspændinger har ført til årlige besparelser på op til 100 mio. dollars, siger Per Sigaard Christensen, seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094