23948sdkhjf

Sjølund valser i verdensklasse

Sjølund A/S har opbygget en omfattende viden om profilvalsning og leverer valsede emner til en stribe globale kunder. Virksomheden valgte tidligt at specialisere sig

Alt er muligt, lyder sloganet hos Sjølund Profilvalsning ved Kolding. Firmaet valser en lang række emner i krumme former med varierende radius. Det kan være alt fra en håndliste til en altan over et bærende spær og til rørføring til køling af gearet i en vindmølle. Det kan også være kunstnerisk udsmykning.

Sjølund specialiserede sig tidligt, og er i dag en førende leverandør i en verden af profilvalsning. Firmaet leverer valsede emner til en række globale virksomheder. Fabrikshallerne ved landsbyen Sjølund er fyldt med alt fra tunge stålbjælker til lette aluminiumsprofiler.

- Vi tænker virkelig, at alt er muligt. Og hvis der er nogen, der siger, at noget ikke kan lade sig gøre, så bliver de ekstra tændt ude i værkstedet på at løse opgaven, smiler administrerende direktør og medejer Søren Ravn.

- Vi kan ikke altid vide hundrede procent, hvordan det kan lade sig gøre. Men vi kommer altid i mål. Så kan det godt være, at vi nogle gange må sætte nogle timer på udviklingskontoen. Men vi vil gerne være en global leverandør, som man ringer til, når noget er rigtigt vanskeligt. Vi ligger et niveau højere end de fleste af vores konkurrenter, siger han.

Tidlig specialisering
Sjølund har leveret valsede emner til flere markante bygninger, herunder Rigsdagsbygningen i Berlin. Virksomheden har opbygget en søsterfabrik i Kina og har for et år siden også overtaget en fabrik i Estland. Ambitionen er at blive en leverandør, som er foretrukket globalt. Firmaet fik for godt et år siden den tyske kapitalfond DBAG med som ejere. Ejerkredsen er enige om, at der skal satses på vækst.

- Vi har en forventning om at tredoble vores omsætning på fem år og stå endnu stærkere globalt, siger Søren Ravn.

Sjølund Maskinfabrik valgte allerede i 1970’erne at specialisere sig i valsning. Virksomheden valser såvel stålemner som aluminiumsemner.

- Ledelsen valgte i 70’erne at satse på valsning. Det lever vi højt på i dag, siger direktøren.

Basis for det hele er en stor teknisk og håndværksmæssig ekspertise i valsning og alle dens finesser hos de 90 medarbejdere. Smedene og industriteknikerne ved, hvordan stålet opfører sig, og hvordan man skal behandle det. Hver dag går der ubesværet aluminiumsprofiler og tunge, bærende stålprofiler igennem valserne på fabrikken.

Virksomhedens eksperimenterede tilgang kan ses i hverdagen.

- Vi har mange kundebesøg, og vi laver mange prøvevalsninger for at se, hvad der kan lade sig gøre, siger Søren Ravn.

Bearbejdning
Ud over at forme emnerne gennem valserne, så har firmaet også de seneste år udviklet en stor kompetence i at efterbearbejde valsede emner. Det er en disciplin, som kan være vanskelig.

- Det er en specialkompetence at udføre spåntagende arbejde af valsede emner ind, fordi der ikke er to valsede emner, der bliver helt ens. Derfor har vi udviklet en metode, hvor vi før spåntagning starter med at taste emnet af. Vi bruger meget tid på at taste positioner af, så vi har et meget præcist billede af, hvilken form emnet har fået. Vores kompetence inden for spåntagning af emnerne betyder, at vi kan levere komplette emner med et højt niveau af finish, siger Søren Ravn.

For at sikre kvaliteten yderligere og studere, hvad der sker med metallet på mikroniveau, har Sjølund haft samarbejde med eksperter fra blandt andre Teknologisk Institut.

- Vi har vores eget testlaboratorium, men vi ville gerne være sikre på, at vores praksis svarer overens med den teoretiske viden. Derfor havde vi en længerevarende workshop med forskerne. Vi konstaterede blandt andet, at mange af vores emner opnår en ekstra styrke igennem deformationshærdning, siger Søren Ravn.

Netop fordi en del af Sjølunds opgaver ligger på kanten af, hvad der kan lade sig gøre, så har firmaet ofte besøg af potentielle kunder, der gerne vil se firmaets kompetencer på nært hold, før man bliver enige om en opgave.

Sjølund producerer valsede profiler til en lang række industrier. De vigtigste er vindmølleindustrien, togindustrien, byggeri og almen industri. Sjølund leverer også mindre ordrer til eksempelvis producenter af altaner og trapper.

Inden for byggeri leverer Sjølund også dekorative elementer til facader.

- Landmark-byggeri er et vigtigt marked for os, siger Søren Ravn.

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109