23948sdkhjf

Analyse: Metalprinteren er industriens nye værktøj

Metalindustrien har længe cirklet om 3D-print i metal, men kun få maskinfabrikker har investeret i maskiner og teknologi. Nu begynder markedet for 3D-print i metal at rykke sig

Der har været snak i lange baner i årevis, når det handler om 3D-metalprint og den danske metal- og værktøjsindustri.

For alle ser potentialet og mulighederne, men investeringerne i maskiner og udstyr lader vente på sig i Danmark. I et land uden bil- og flyindustri har viften af mindre og mellemstore industrivirksomheder de seneste mange år tøvet med at investere i teknologien, som ellers er fuldt modnet og klar til produktion.

Det har med andre ord været stort set umuligt for danske virksomheder at skabe en business-case med de rette kunder og de rette emner til en printer med en pris omkring 10 mio. kr.

Men nu rykker de mindre og langt billigere og kompakte metalprintere frem i første række hos maskinleverandørerne, og selve tankegangen omkring metalprint begynder også at ændre sig. Mens der tidligere har været et billede af, at 3D metalprint var en revolution, der ville blæse den traditionelle spåntagning af banen, så opfattes metalprinteren i dag i højere grad som en del af det eksisterende produktionsflow.

Altså som et ekstra stykke værktøj i maskinfabrikkens eller værktøjsmagerens værkstøjskasse.

Visionen er, at disse maskiner skal stå side om side med de andre bearbejdningsmaskiner på fabriksgulvet, og at de skal bruges, når designet og geometrien på et emne kræver det, eller opbygning med pulver er langt billigere end fremstilling ved traditionel bearbejdning.

Og i det billede passer det ganske enkelt perfekt, at langt de fleste maskinfabrikker i forvejen har det udstyr, der skal til for at udføre den nødvendige efterbearbejdning på et printet emne, uanset om det gælder metalsav, afgrater eller fræser.

Ind på uddannelserne
At metalprint bliver en del af fremtidens industriproduktion er de også overbeviste om i Metalindustriens Uddannelsesudvalg, som tilrettelægger indholdet på uddannelserne til blandt andet industritekniker og værktøjsmager. Som du kan læse i denne første udgave af Magasinet Metal&Print, rykker 3D-metalprint nu ind som specialfag på de to uddannelser.

Det sker ikke, fordi metaindustrien i dag printer på højtryk. Det sker, fordi der er stærk tro på, at printerne finder vej til maskinhallerne, selvom investeringerne lader vente på sig.

Artiklen er en del af temaet Metal&Print.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172