23948sdkhjf

Sjølund printer i metal for kunderne

Sjølund A/S er allerede begyndt at levere 3D-printede metaldele til kunder. Direktør forudser spændende udvikling

Sjølund A/S ved Kolding har købt en 3D-metalprinter, fordi firmaet forventer sig meget af 3D-teknologien.

- Vi er begyndt at levere 3D-printede metaldele til nogle kunder, fortæller direktør Søren Ravn.

- Der sker rigtigt meget inden for 3D-print. Der er for eksempel udviklet software, som kan beregne, hvordan man konstruerer et beslag med mindst muligt materialeforbrug. Det betyder, at man kan udvikle et langt lettere beslag end dem, der bukkes og bearbejdes på traditionel måde, siger han.

Sjølund har specialiseret sig i avancerede, valsede produkter til blandt andet togindustrien og vindmølleindustrien. Især i togindustrien betyder vægten af komponenterne meget. Der er stort fokus på vægtoptimering.

- Togindustrien er begyndt at se på 3D-printede emner. Det er blandt andet interessant for dem at printe reservedele frem for at skulle have et stort lager af reservedele. Militæret bruger allerede 3D-print af reservedele i stor stil, siger han.

- Jeg tror, at om 10 år kan vi printe store emner i aluminium, og det er et spørgsmål om at være med, og få en fod inden for, så vi ikke bliver løbet over ende, når den udvikling kommer, siger Søren Ravn.

- Der er mange muligheder. Tænk for eksempel på en motor, hvor man kan designe inder- og yderlag i massivt metal og så lave resten som en gitterstruktur. Det vil veje meget mindre end en traditionel løsning.

Passer godt til Danmark
Sjølunds metalprinter er fysisk placeret på 3D-centret NextTech i Kolding, hvor andre firmaer også kan få gavn af den. På den måde håber Søren Ravn at opnå en udveksling af viden om 3D-print. Søren Ravn undrer sig over, at 3D-print ikke er kommet længere i Danmark.

- Jeg synes det er en teknologi, der passer godt til Danmark, fordi det er videnstungt. Så jeg tror virkelig, at Danmark kan få en position på det område, Jeg tror, at de fleste virksomheder, som leder efter emner, der kan 3D-printes, vil kunne finde nogen, hvor det vil være fordelagtigt for dem, siger han.

Artiklen er en del af temaet Metal&Print.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086