23948sdkhjf

AI rykker ned på fabriksgulvet

Controller med indbygget AI-funktionalitet rykker kunstig intelligens fra skyen og ned på fabriksgulvet. Lynhurtig reaktion på driftsudsving er gevinsten

Kortere nedetider og længere levetider på industrielt udstyr.

Det er slutmålet med industriens første AI-maskincontroller, som Omron Industrial Automation Europe har udviklet. Som den første controller af sin art kombinerer controlleren kontrolfunktioner til produktionslinjer og -udstyr med AI-funktionalitet i realtid.

Takket være AI-algoritmer, der er indlejret i controlleren, er det således muligt at indsamle, analysere og reagere på data på maskinniveau - såkaldt edge computing - hvilket betyder, at dataene ikke behøver sendes op i skyen først.

- Det er en løsning, der kan hjælpe produktionsvirksomheder med at reducere risikoen for beskadigelse af udstyr og nedetid ved at registrere problemer tidligt og give besked om omgående handling for at løse dem, forklarer Per Pilegaard, dansk landechef for Omron.

På kanten af netværket
Når man taler om AI, er det vigtigt at skelne mellem begreberne "skyen" (cloud) og "kanten" (edge). Hvor cloud computing betegner opbevaring, håndtering og analyse af ofte store mængder data på en server oppe i skyen, gør edge computing det muligt at indsamle og analysere data nede på selve fabriksgulvet - altså på "kanten" af netværket.

Med Omrons AI-controller bliver indsamlingen af rådata fra de enkelte maskiner fuldt automatiseret, hvilket sikrer højere datanøjagtighed og ensartethed. Hertil kommer, at controlleren automatisk opretter datamodeller fra korrelationsanalyse og overvåger maskinens status baseret på den pågældende model. Uden denne form for automation skulle maskindesignere og -operatører udvikle deres egne analyse- og optimeringsmuligheder for at undgå udgifter til løsninger i skyen.

Det betyder, at man ofte inden for mikrosekunder - hvilket reelt er lig med realtid - får besked, hvis den pågældende maskines drift afviger fra normalen. Til gengæld er antallet af data begrænset i forhold til cloud computing, hvor der er mulighed for at analysere på data fra hele fabrikken eller produktionslinjen.

- AI på edge-niveau gør ens produktionsudstyr smartere. Man får individuelle smarte maskiner, der kan korrigere sig selv, fordi de ved, hvordan de skal fungere, siger Per Pilegaard.

Også for mindre virksomheder
Per Pilegaard ser edge computing-teknologi som en oplagt teknologi til Danmarks store masse af produktionsvirksomheder inden for eksempelvis fødevarer og pharma, hvor det er afgørende at kunne reagere hurtigt på eventuelle driftsnedbrud.

- AI er ikke forbeholdt de kæmpestore virksomheder. Men det kræver, at man er godt undervejs i sin automationsrejse og allerede har automatiseret en række af sine processer. Hos Omron kan vi takket være vores innovation-automation koncept netop hjælpe virksomhederne med innovative helhedsløsninger på tværs af produktionlinjen, siger Per Pilegaard.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.109