23948sdkhjf

Nye robotsvejse-kurser buldrer frem

To erhvervsskoler er klar med de nye, videregående AMU-kurser i robotsvejsning i starten af 2020. Andre skoler følger efter

I starten af 2020 bliver en række videregående AMU-kurser i robotsvejsning udbudt.

Det sker på mindst to erhvervsskoler, nemlig Tech College i Aalborg og EUC Nordvest i Thisted.

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern og TEC i København regner med at følge efter senere i 2020.

De nye AMU-kurser er udviklet under Industriens Uddannelser. Det drejer sig om fire kurser henholdsvis om fleksible svejserobotter, offlineprogrammering, udvikling af fiksturer, og endelig om kvalitet og produktivitet i robotsvejsning. De to første er udviklet hos TEC i København. De to sidste hos EUC Nordvest.

Hidtil har kun en skole, nemlig EUC Nordvest, udbudt robotsvejsekurser. Det har været grundlæggende kurser i betjening og basisprogrammering af svejserobotter. De nye kurser tager det et skridt videre.

Analyse af behov
Der har været et længere forarbejde, før kurserne kom til verden.

Industriens Uddannelser modtog i september 2018 en rapport fra Svend Jensen, Erhvervspædagogisk Rådgivning ApS, der analyserede behovet for nye AMU-kurser. Den pegede på, at der er behov for videregående AMU-kurser i robotsvejsning. Blandt andet var der behov for undervisning i små, fleksible svejserobotter af UR-typen.

Derefter blev der nedsat et udvalg, som skulle tilrettelægge de enkelte kurser under ledelse af afdelingsleder Bente Homann fra EUC Nordvest.

Kursernes indhold er lagt fast, men der mangler stadig at blive udviklet undervisningsmateriale til dem.

Thisted klar lige efter nytår
- Vi regner med at udbyde to kurser lige efter nytår, siger Bente Homann, afdelingsleder hos EUC Nordvest.

Det bliver kurset i udvikling i fiksturer og kurset i kvalitet og produktivitet i robotsvejsning.

Hos Tech College i Aalborg er forberedelserne til kurserne langt fremskredne.

- Vi forventer at kunne udbyde kurserne i slutningen af i år. Vi lægger især vægt på kollaborative robotter. Vi har valgt de kollaborative robotter, fordi de har en hurtighed og en kort omstillingstid, og de er meget hurtigere at programmere, fortæller Jesper Frydkjær Pedersen, uddannelsesleder for metalområde på Tech College.

Tech College har fået opgraderet sin maskinpark de sidste år blandt andet finansieret af deltagelsen i Videncenter for Automation og Robotteknologi.

Jesper Frydkjær Pedersen regner med mange deltagere på kurserne.

- Vi kan mærke, at interessen vokser for svejserobotter. Hele automationen kommer mere og mere frem. Derfor skal vi også være med på uddannelserne, siger han.

Flest muligt
Fra Industriens Uddannelser er der et ønske om, at der kommer flest muligt af de nye kurser.

- Det er et så vigtigt område, at det ikke er nok, at det tilbydes i nogle få områder. Det vil være optimalt, hvis vi får én eller flere udbydere i hver region, siger chefkonsulent Leif Ahm fra Industriens Uddannelser.

De fire nævnte skoler skulle være de skoler, som er længst fremme med robotsvejsekurser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.221