23948sdkhjf

Fimek fandt formen for prisbilligt værktøj

Fimek fremstiller sprøjtestøbeværktøjer i stål og aluminium. Firmaet har fundet en måde fremstille dem simpelt og billigt

Måske var det fordi, der ikke var nogle værkstøjsmagere i firmaet dengang. Men i hvert fald startede virksomheden Fimek helt fra bunden, da den begyndte at bygge sine egne sprøjtestøbeværktøjer.

Fimek fandt ud af at bruge aluminiumsplader i værktøjerne, hvor de etablerede værktøjsfirmaer bruger værktøjsstål. Samtidig har Fimek forenklet udskubber-mekanismen.

- Det er jo ikke alt sprøjtestøbeværktøj, der behøver at være hærdet, slebet og poleret. Når vi laver et værktøj til nogle hundrede emner, så kan vi godt nøjes med mindre. Det er fjollet at skyde gråspurve med kanoner. Vi bruger tit aluminium, og vi kan lave værktøj til 20-30-40.000 kr. Det er i nogle tilfælde tre-fire gange mindre, end hvad værktøjsfirmaer fremstiller det til, siger Jack Eckhoff, produktionschef og medejer af Fimek.

Hos Fimek har man fundet ud af, at den metode fungerer godt.

- Vi har flere eksempler på, at vi har støbt over 200.000 emner med den slags værktøjer, før vi måtte reparere formen. I ét tilfælde har vi kørt over en million emner i et alumiumsværktøj, siger han.

Firmaet bruger som regel aluminium 5075, som er kortspånet, når den bliver bearbejdet.

Fimek startede som finmekanik-virksomhed i 1972 og slog ind på sprøjtestøbning i 1986. Siden er der fremstillet mange værktøjer.

Jack Eckhoff anslår, at firmaet har 750 sprøjtestøbeværktøjer stående.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281