23948sdkhjf

Manglende maskinsikkerhed koster dyrt

Wexøe slår et slag for øget opmærksomhed på maskinsikkerhed. Både maskinbyggere, maskinproducenter og brugere af maskinerne bør fokusere mere på regler og krav

Alle maskiner burde være 100 pct. sikre at betjene, men alligevel kommer ansatte til skade i forbindelse med betjeningen af forskellige maskiner i industrien. Ofte drejer det sig om kvæstelser og lemlæstelse, der desværre nogle gange ender med døden.

Sådan lyder det fra teknik- og systemleverandøren Wexøe, som peger på, at der skal mere fokus på området for maskinsikkerhed, fordi kravene ikke altid overholdes i praksis.

- Desværre ser man ind i mellem, at der er sikkerhedsfejl på en helt ny og CE-mærket maskine, det netop er leveret til slutbrugeren. Både store og mindre fejl som kan have betydning for arbejdssikkerheden for de ansatte, som skal betjene maskinen. Det må derfor konkluderes, at der mangler viden og information om maskinsikkerhed, og det gælder både for maskinbyggere og slutbrugere, siger Per Fløe Moesgaard, der er sikkerhedsekspert hos Wexøe.

Wexøe udbyder selv kurser i maskinsikkerhed.

Maskin-ejer har ansvaret
Per Fløe Moesgaard peger på, at det altid maskinens ejer, der har ansvaret for, at den maskine, der stilles til rådighed for de ansatte, er sikker og forsvarlig at betjene. Det er altså ikke muligt at sende ansvaret videre til den maskinproducent, der har fremstillet og leveret maskinen - uanset hvor mange certifikater og dokumenter, der garanterer, at alle sikkerhedskrav er opfyldt. Med andre ord er det ikke nok at købe en ny CE-mærket maskine og så regne med, at alt er i den skønneste orden.

Der kan dog ifølge Wexøe være særlige situationer, hvor maskinfabrikanten bliver gjort ansvarlig, hvis der opstår en arbejdsskade. Det vurderes ud fra de konkrete forhold i hvert enkelt tilfælde.

Og som helt central spiller i arbejdet med konstruktion og udvikling af nye maskiner har maskinbyggerne også et stort ansvar for, at de maskiner, som de producerer, er i 100 pct. orden rent sikkerhedsmæssigt.

- Alle maskinbyggere bør have detaljeret viden om, hvordan de fremstiller sikre maskiner, og det kræver indgående viden om de standarder, direktiver og retningslinjer, der er gældende inden for maskinsikkerhed. Området er komplekst og svært at overskue, og i den forbindelse bør maskinbyggerne også jævnligt sørge for at blive opdateret med den nyeste viden på området, siger Per Fløe Moesgaard.

Wexøe formidler viden via deres forskellige kurser i maskinsikkerhed. Ligeledes kan Wexøe tilbyde individuel rådgivning om maskinsikkerhed til de enkelte maskinproducenter og slutbrugere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109