23948sdkhjf

Superoverflade forhindrer belægning og isdannelse

Ny coating fra Teknologisk Institut kan forhindre vand under 0 grader i at fryse til is. Den ny coating bruges også til at forhindre belægninger i pumper

Det lyder som hokus-pokus. Men Teknologisk Institut har faktisk udviklet en coating, som kan forhindre, at vand fryser til is ved temperaturer ned til minus 6,5 grader.

Der er tale om en glaskeramisk coating, Sol-Gel, som er udviklet hos Teknologisk Instituts Center for Coating og Polymerteknologi i Århus.

- Vi opnår virkningen ved hjælp af nogle meget perfekte overflader, fortæller centerleder Claus Bischoff.

- Overfladen er så perfekt, at der ikke er nogle kimpunkter i overfladen, hvorfra vandet kan fryse til is. Det har stor betydning for køleindustrien, at vand ikke fryser til is på køleflader. Tilisning betyder nemlig dårligere effektivitet, siger han. Sol-Gel bruges dog ikke kommercielt endnu i køleindustrien.

Men coatingen anvendes allerede i olieindustrien, hvor Alfa Laval bruger en variant af Sol-Gel på pladevarmevekslere til temperering af råolie. Her betyder coatingen, at der opstår langt færre belægninger.

Uden coating skal en varmeveksler tages ned og skilles ad og renses hver sjette måned.

Med coatingen er der tale om et interval på op til fem år, så det gør en kæmpe forskel, siger Claus Bischoff. Indtil videre producerer Teknologisk Institut selv den nye overflade, men planen er, at den skal produceres hos en stor coatingproducent.

Sol-Gel kan også bruges i flere andre sammenhænge, hvor det er vigtigt ikke at få is eller belægninger på flader. Det gælder for eksempel pumpning af spildevand.

På rensningsanlæg har man ofte et problem med det fosforholdige stof struvit, som sætter sig som en belægning inde i pumperne. Med Sol-Gel-coatingen kan den belægning forhindres, eller i hvert fald udskydes væsentligt.

- Det går fra, at rensningsanlæggene kan køre med deres pumper i 14 dage, før de skal renses, til, at de kan køre i et helt års drift, før de skal renses, siger Claus Bischoff.

Vand som kølemiddel
Inden for køling og opvarmning arbejder centret i øjeblikket med et EU-projekt, TRI-HP, hvor man søger at bruge vand som kølemiddel i en lokal energienhed med varmepumpe.

- Vores opgave er at sørge for, at pumperne ikke fryser til, siger Claus Bischoff.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141