23948sdkhjf

Få målepunkter giver stor energibesparelser

DTU-forsker har fundet en metode, hvor man på trods af færre målepunkter kan udpege mulige energibesparelser

En forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Riccardo Bergamini, har fundet frem til en metode, som hurtigt og effektivt kan identificere energibesparelser i kølings- og opvarmningsprocesser.

Metoden kræver færre målinger, end der normalt kræves. Dermed er den mere kosteffektiv.

Metoden vil kunne bruges i mejerier, fødevarevirksomheder og andre procesvirksomheder.

Riccardo Bergamini har fundet ud af, at man ikke behøver en total energianalyse af et system for at pege på de processer, der kan energioptimeres.

Metoden gør brug af simulationsteknikker fra usikkerhedsanalyser samt teknikker fra følsomhedsanalyser til i første omgang at fastlægge hvilke af de målte parametre, der er nødvendige, og hvor stor en præcision, der er nødvendig for analysens formål.

Det giver en væsentlig lettere tilgang, end hvis man skal foretage en traditionel pinchanalyse, som omfatter hele flowet i en proces.

- I forhold til at gennemføre en pinchanalyse, som inddrager målinger fra måske i alt 100 forskellige punkter, så kan den ny metode skære antallet ned til kun omkring 20 målepunkter, siger Riccardo Bergamini.

Samarbejde med Gea
Metoden er udviklet i samarbejde mellem DTU og virksomheden Gea, som leverer procesudstyr til industrien.

Gea er godt tilfreds med, at det på den måde er muligt at nøjes med færre målepunkter.

- Det bliver mere økonomisk overskueligt at installere og vedligeholde monitoreringssystemer, også for mindre virksomheder. En begrænset datamængde gør det nemmere for virksomhedsejere at have fokus på og overblik over deres energiforbrug, siger Lorenzo Bellemo, energiekspert hos Gea.

Fra 200 ned til 28 målinger
Riccardo Bergamini har sammen med Gea gennemført målinger på fem forskellige mejerier med den nye metode. Det har vist sig i alle tilfælde, at antallet af måleparametre har kunnet nedsættes markant. På et ostemejeri kunne antallet af målinger af eksempelvis temperaturer, faststofindhold og massestrømme nedsættes fra 200 til 28, og den nye metode kunne udpege mulige energibesparelser på omkring 24 pct. i processen.

Gea forventer at kunne bruge den nye metode til andre mejerier og eksempelvis producenter af frysetørret kaffe og medicinproducenter.

Forskningen er tilgængelig for alle, så andre virksomheder vil også kunne anvende den nye metode i deres arbejde.

Artiklen er en del af temaet Digital Produktion.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.206