23948sdkhjf

Forskere klar med vildt batteri - rækker til 1.000 km i elbil

Ny type batteri kan levere fire gange så meget energi som lithium-ion batterier. Det kan få stor betydning for elbiler og mobiltelefoner

Australske forskere fra Monash University har udviklet et lithium-svovl batteri, som har fire gange så høj kapacitet som de kendte og meget anvendte lithium-ion batterier.

Det indebærer store perspektiver for mobiltelefoner, laptops og andre apparater, og det kan blive en afgørende faktor for, at elbiler får en langt større rækkevidde.

Forskerne taler om, at en elbil kan få en rækkevidde op over 1.000 kilometer med de nye batterier. For mobiltelefoner kan det betyde, at de kan fungere i fem dage på én oplading.

Monash universitetet skriver i en pressemeddelelse, at forskerene er på nippet til at kommercialisere teknologien.

Forskerne bruger svovlkatoder, som ellers er kendt for at blive hurtigt nedbrudt, og dermed miste kapacitet. Men de har designet katoderne, sådan at de ikke bliver nedbrudt.

Batterierne er blevet opladet og afladet 200 gange og har bevaret en effektivitet på over 99 pct., fremgår det af en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science Advances.

De australske forskere har taget patent på deres produktionsmetode, og der er fremstillet prototyper hos det tyske Fraunhofer Institut.

Doktor Mahdokht Shaibani har stået i spidsen for et internationalt forskerhold, som har udviklet lithium-svovl batteriet.

Interesse fra producenter
Nogle af verdens største producenter af lithium-batterier i Kina og Eruopa har udtrykt interesse i at opskalere produktionen.

Professor Mainak Majumder fra forskerholdet siger, at opfindelsen har potentialet til at revolutionere bilmarkedet.

Ifølge forskerne er de ny batterier mere miljøvenlige end lithium-ion batterier.

- Batterierne er højtydende og har en lang livstid, og de er samtidig simple og billige at fremstille. De bruger en vandbaseret proces, og det kan betyde væsentlige reduktioner i miljømæssigt farligt affald, siger lektor Matthew Hill.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093