23948sdkhjf

IQ Metal: Storordre kræver kæmpe investering

I øjeblikket er teknikere i gang med at installere robotter og bearbejdningscentre for millioner på IQ Metals fabrik i Stettin i Polen. For når underleverandørens nye gigantiske partnerskab er oppe i fulde omdrejninger, skal der hver dag laserskæres, bukkes og svejses cirka 45 tons materiale.

- Vi har foreløbigt investeret på den anden side af 40 mio. kr. i nye maskiner, og hertil kommer også tilhørende tekniske installationer. Alene til den nye partnerskabsaftale kommer vi til at forbruge 9.500 tons stål om året, siger administrerende direktør og medejer Bo Fischer Larsen, IQ Metal.

Han forventer, at produktionen er oppe i højeste gear inden nytår.

Kæmpe fiberlaser-installation
Sidste sommer underskrev IQ Metal en lang partnerskabsaftale med en tysk koncern inden for kommercielle køretøjer. Det kræver nyt produktionsudstyr, og investeringerne tæller blandt andet tre store 4x2 m Bystronic 10 kW fiberlasere.

Maskinerne er netop blevet installeret, og om et par måneder bliver fiberlaserne forbundet med et 10 meter højt 2-tårns 300 tons fuldautomatisk pladelager, som sikrer kontinuerlig, daglig drift og ubemandet produktion i weekenderne.

- Kapacitetsbehovet til den nye partnerskabsproduktion svarede til lidt mere end 1,5 af de store 10 kW maskiner, men da vi valgte at implementere tre maskiner, er det fordi, at vi også har ambitioner om at geare op på resten af vores forretning, siger direktøren.

- Skærer vi for eksempel i 5 mm stål, som er det. vi gør mest i, er hastigheden op til 6 gange højere på en 10 kW-fiberlasere i forhold til de traditionelle Co2-lasermaskiner. Det betyder, at de fire maskiner, som hidtil har løftet den nuværende omsætning, reelt bliver i overskud. Så på salgssiden kommer vi ikke til at hvile på laurbærrene.

Robotter er i fokus
Automationen er i fokus ved investeringen. Foruden to robotbukkeceller, der er under opbygning, skal der robotsvejses i stor stil.

Valk Welding leverer fem svejserobotter i alt, hvor to er meget store robotsvejseanlæg, som skal samle hovedmoduler.

Alt programmering foregår offline, svejsedata logges automatisk, OEE bliver vist i realtid, og det hele bindes sammen af en avanceret Industry 4.0-platform.

Langt færre mandetimer
Storkundeproduktionen er så småt ved at gå i gang. De første prototyper er produceret, og Bo Fischer Larsen regner med snart at få valideret den første 0-serie. Derefter går underleverandøren i gang med at producere de første moduler til levering.

10 procent af de færdigsvejste moduler skal 3D-opmåles. Derfor er der også investeret i et 3D laser tracker system, som opmåler konstruktioner på op til 20 m længde.

- En stor del af de nye medarbejdere er allerede på plads. Vi har besøgt producenter af sammenlignelige produkter, som anvender 10 gange så mange medarbejdere i forhold til vores planlagte set-up, men med teknologi og automatisering, vores nuværende knowhow og en god portion dansk DNA, håber IQ Metal at kunne løfte opgaven.

Et stort trin op
Investeringsrunden kalder Bo Fischer Larsen for et kæmpe step op. Han sammenligner udviklingen med nogle år tilbage, da underleverandøren besluttede sig for at gå ind i offshore.

Dengang løftede IQ Metals sine svejsekompetencer og udviklede sig sammen med et par krævende kunder.

- Nu hæver vi igen overliggeren. Vores 40 manuelle certifikatsvejsere og de syv svejserobotter i vores eksisterende produktion udvides med nyere teknologi til automatiserede kritiske svejsninger af større konstruktioner, uddyber han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109