23948sdkhjf

Alfa Laval vil spinde guld på alkoholfri øl

Mens det globale salg af alkoholfri øl stiger markant, fortsætter bryggerierne jagten på den perfekte ølsmag, og den jagt har skabt aktivitet hos den internationale industrikoncern Alfa Lavals globale afdeling for bryggeriudstyr, der er placeret i Søborg.

Her har man udviklet en mere skånsom metode til fjernelse af alkohol, hvilket betyder, at øllet bevarer flere smagsstoffer. Efter en testperiode bliver metoden nu taget i brug i stor skala hos blandt andre Royal Unibrew i Faxe.

Såvel i Danmark som på verdensplan bliver der drukket mere alkoholfri øl – det vil sige øl med en alkoholprocent mellem 0,0 og 0,5 pct. Mens det globale salg af konventionel øl er tæt på stagneret, ventes salget af alkoholfri øl ifølge Euromonitor International at stige med mere end 8 pct. om året, og det har gjort alkoholfri øl til et afgørende marked for verdens bryggerier, der er i skarp konkurrence om at udvikle metoder til produktion af alkoholfri øl, der faktisk smager af øl.

Hos Alfa Laval Copenhagen i Søborg har man i årtier arbejdet på at udvikle systemer til fjernelse af alkohol. Senest har virksomheden udviklet et dealkoholiseringssystem baseret på en ny dampbaseret metode, som er mere skånsom overfor øllet og bevarer flere smagsstoffer end tidligere, og det har vakt interesse hos blandt andre Royal Unibrew i Faxe. Efter en testperiode har bryggeriet investeret i et større system, som nu er taget i brug.

- Det er en god og fleksibel løsning til produktion af alkoholfri øl ud fra eksisterende ølstrømme uden at skulle lave om i produktionen. Fint produkt der dog kræver lidt ekstra magi for eksempel i form af tilsætning af smagsaromaer, når man laver <0,05 vol pct., siger Anders Nielsen, der er brewhouse manager hos Royal Unibrew.

Foruden Royal Unibrew har Alfa Laval leveret det nye dealkoholiseringsmodul til 12 bryggerier i hele verden, og virksomheden forventer med den nye teknologi at tage en ny og markant del af verdensmarkedet for udstyr til de-alkoholiseret øl i de kommende år.

- Med den nye teknik kan øllet udvikle sig fuldt ud, før alkoholen fjernes ved hjælp af damp, efter at øllet er færdigbrygget. Metoden er betydeligt mere skånsom end de øvrige kendte metoder, da dampen kun skal være i meget kort kontakt med brygget, før alkoholen er reduceret eller helt væk, hvilket betyder at mere af den oprindelige smag bevares, fortæller John Kyle Dorton, VP i brewery systems, Alfa Laval Copenhagen, og fortsætter:

- Desuden er det via teknikken muligt at få alkoholproducenten helt ned på under 0,05 pct., hvor andre metoder typisk stopper ved 0,5 procent, hvilket er grænsen for, hvornår man må kaldet øllet alkoholfri. Det har eksempelvis betydning for kalorieindholdet, der er cirka dobbelt så højt i en øl med 0,5 pct. som i en øl med 0,05 pct., og netop kalorieindholdet spiller en vigtig rolle for tilskyndelsen til at købe alkoholfri øl for en stor del af markedet.

Royal Unibrew producerer både virksomhedens egen alkoholfri pilsner, Ceres Royal Alkoholfri, og Heinekens 0,0 pct. på fabrikken i Faxe.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11