23948sdkhjf

Ekspert: Nye mobile netværk kræver nye valg

Internet of Things kræver netværk, og industrien kan glæde sig over, at de to nye mobilnetværk NB-IoT eller LTE Cat. M1 er på vej, lyder budskabet i dette ekspertindlæg

Virksomheder, der arbejder med Internet of Things, kan glæde sig over to nye netværk med god dækning og gennemtrængningsevne. Fordi 5G også er på vej, er det tid at overveje, hvilket mobile netværk der passer bedst til IoT-projekterne, for vi mister også et af de mobile netværk inden for de næste par år.

Teleselskaberne er i fuld gang med at udrulle to nye mobile netværk til IoT, og et af selskaberne har meldt, at deres netværk allerede er landsdækkende. Foruden en fin dækning har netværkene også en særlig god gennemtrængningsevne og stabilitet.

De to nye netværk og det kommende 5G-netværk er med til at bestemme, hvilke af de øvrige mobile netværk, der fortsætter i de kommende år. Dermed er det tid for alle virksomheder at overveje, hvilke mobile netværk der vil fungere bedst for deres IoT-projekter.

Mobile netværk udskiftes
5G bliver udrullet i løbet af de næste år, og det er attraktivt for virksomheder, der skal overføre store mængder data som for eksempel videoovervågning. I dag dækker 4G den opgave, og når 5G er udrullet, vil 4G fortsætte. Det haster derfor ikke med at skifte fra det netværk.

Men det kan alligevel være relevant at overveje de øvrige alternativer. Dels fordi både 5G og 4G er udfordret på hastigheden under for eksempel fodboldkampe og festivaler, når mobiltelefoner overfører data via dem. Dels fordi nogle af de andre mobile netværk kan være billigere at bruge.

3G bliver til gengæld taget ned i takt med, at 5G bliver udrullet. Her skal brugerne derfor vælge et nyt netværk inden for kort tid. Alternativt går de automatisk over til det langsomme 2G, der forbliver i drift.

Skift til de nye IoT-netværk
Men 2G forsvinder trods alt på et tidspunkt. Teleselskaberne er ved at udrulle to nye netværk, som er dedikeret IoT, og formålet med dem er at erstatte 2G og 3G. Hvis man skal vælge en erstatning for 3G til sit IoT-projekt, så skal man overveje at skifte til et af de to nye IoT-netværk NB-IoT eller LTE Cat. M1.

Routerne til de to nye netværk bruger desuden så lidt strøm, at de kan have batterier, der først skal skiftes efter 10-12 år. Brugerne af 4G er i en anden situation, for 4G fortsætter længe endnu. Desuden indgår det netværk typisk i projekter, der overfører så store datamængder, at det oplagte alternativ er 5G. Men der er faktisk en del projekter, som ville vinde ved at skifte 4G ud med et af de to nye netværk, hvis hastigheden ikke er afgørende.

De to nye netværk udmærker sig ved at have en særlig god signaludbredelse, og i forhold til 4G har signalerne desuden en bedre gennemtrængningsevne. Hvis udstyret står i en betonbygning eller nede i en brønd på marken, så er der klart en bedre chance for at opnå en stabil forbindelse til dem med de nye netværk.

NB-IoT og LTE Cat. M1
NB-IoT er velegnet til stationære installationer, medens LTE Cat. M1 er bedre til at håndtere skift mellem master, og derfor passer det til en installation i et køretøj. Der er dog mange IoT-projekter, som kan bruge begge netværkene, og producenter som Sierra Wireless leverer da også routere, som kan bruge begge teknologier.

Netværkene leverer maksimalt transmissionshastigheder på 250 Kbit/sek, hvilket er tilstrækkeligt til for eksempel løbende aflæsninger af data.

Tjekliste for IoT-projekter
For at vælge det rette setup for et IoT-projekt i forhold til mobilt bredbånd skal man gøre sig nogle grundige overvejelser om hvilken kommunikationsform, der skal anvendes.

Egenskaber som god gennemtrængningsevne, lavt strømforbrug og lav pris har for eksempel flyttet grænsen for, hvornår det er rentabelt, at udstyr til dataaflæsning får sit eget modem.

Det er meget individuelt, hvad de nye mobile teknologier betyder for den enkelte virksomhed og det enkelte projekt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11