23948sdkhjf

Sensorer høster data i stalden

Med årlige vækstrater på 20 procent er der gang i afsætningen hos virksomheden Dol-Sensors

Dol-Sensors’ forretning er baseret på dataudveksling på staldniveau. Hovedparten af salget er blandt andet sensorer til måling af foder, temperatur og luftfugtighed samt ammoniak. Nyeste skud på produktstammen er managementløsninger, som kan give landmanden mulighed for at optimere i grisestien ved at overvåge dyrenes adfærd.

Virksomheden er "født" hos moderselskabet Skov A/S, Glyngøre, der er en verdens førende producenter af ventilationsanlæg til kyllinge- og grisestalde. Siden er Dol-Sensors blev skilt ud som selvstændigt datterselskab. For to år siden trådte Kartheenban Nagenthiraja til som ny administrerende direktør og flyttede selskabet fra Glyngøre til Agro Food Park i Århus.

- Det gjorde vi af flere årsager. Dels for at komme tættere på det rigtige miljø med landbrugsrelaterede virksomheder og organisationer. Dels for at være tæt på universitetet, hvor vi rekrutterer vores medarbejdere, fortæller Kartheenban Nagenthiraja.

Han forklarer, at der også er en tredje årsag: Skov ejes af den globale aktør Big Dutchman, som producerer foderanlæg og staldudstyr. Og da Dol-Sensors sælger løsninger til både Skov og Big Dutchmans konkurrenter, giver det mindre støj signalmæssigt at operere som selvstændig enhed med egen adresse.

Dol-Sensors har altid været en vækstvirksomhed, men inden for de sidste par år har væksten fået en ordentlig spand kraftfoder, så den er steget med 20 pct. per år, og indtjeningen er fulgt med. 20 mand er beskæftiget i firmaet, som også er repræsenteret i USA og Thailand. Størstedelen af omsætningen bliver skabt i udlandet, hvor USA er det største marked.

Vandtætte sensorer
Paletten af sensorer består af 14 grundmoduler, som via forskellige kundetilpassede løsninger bliver til 400 varianter. Den mest solgte er fodersensoren, som måler, om der er foder i forsyningskanalen fra silo til trug. Nummer to er en klimasensor, som på én gang måler såvel temperatur som luftfugtighed i stalden.

Sensorerne sidder i nogle barske miljøer med blandt andet ammoniak og svovlbrinte, hvilket går ud over produkternes levetid. Derudover skal staldene vaskes grundigt ned, hver gang der skal sættes ny besætning af grise eller kyllinger ind.

- Vores klimasensorer er vandtætte. Det betyder, at landmanden sparer et par arbejdsgange, fordi han ikke først skal pille sensoren ned og efter rengøring montere den igen, siger Kartheenban Nagenthiraja og understreger, at produkterne konkurrencemæssigt bliver solgt på kvalitet og ikke på pris.

Grisens idealvægt
Da Kartheenban Nagenthiraja trådte til, fik han til opgave at styrke og udbygge salget i Europa og sætte gang i salget af de databaserede managementløsninger. Sidstnævnte henvender sig udelukkende til de helt store griseproducenter, der overvåger deres produktion via computere.

- For griseproducenten handler det om, at han skal komme så tæt på den maksimale slagtevægt per gris som muligt. Og kan han ramme den øvre grænse, er det økonomiske udbytte langt større for både landmand og slagteri, siger direktøren.

En slagtelinje er typisk bygget til grise i størrelsesordenen 85 kg til 106 kg. Vejer grisen mere end den øvre grænse, bliver landmanden "straffet" med en lavere notering, da grisen på grund af sin størrelse ikke passer til det automatiserede produktionsudstyr og derfor må håndteres manuelt.

Management i stalden
For at hjælpe griseproducenten med at ramme den maksimale vægt, har Dol-Sensors udviklet nogle forskellige løsninger. En af dem er kamerateknologi, der vejer grisen uden fysisk at røre ved den. En anden løsning er en sensor, der måler foderforbruget i grisestien og viser grisens tilvækst per kg foder. Ifølge Kartheenban Nagenthiraja er foder et af de vigtigste fokusområder, da foderforbruget udfør 75 pct. af landmandens driftsomkostninger.

Et andet fokusområde er den tid, det tager fra grisene som små bliver sat ind i stalden, til de som store bliver afhentet og transporteret til slagteriet. Kører produktionen efter bogen, øges kapacitet og omsætning i form af, at der kan blive plads til et ekstra hold grise.

En anden kameraløsning filmer dyrenes adfærd. Grisene opfører sig typisk mærkeligt, hvis de ikke har det godt. Det kan for eksempel være, hvis der ikke er den rette temperatur i stalden, hvis fodertruget er tomt, eller hvis de ikke har fået nok at drikke.

- Med vores kameraløsning får landmanden straks besked, hvis der er adfærdsforandringer i grisestien. Teknologien er bare et af flere værktøjer, som han bruger, og som er altafgørende for at kunne levere grisene til den rigtige vægt, påpeger Kartheenban Nagenthiraja.

Managementløsningerne er det hurtigst voksende forretningsområde hos Dol-Sensors og udgør tæt på 5 pct. af den samlede omsætning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328