23948sdkhjf

Kombilaser holder emneprisen nede

En fuldautomatisk kombinationsmaskine med fiberlaser og revolverstanser har vist sig at være den rette investering for Ergonomic Solutions

Med investeringen i en fuldautomatisk kombinationsmaskine - fiberlaser og revolverstanser - har Ergonomic Solutions i Nørresundby gjort kolossale fremskridt opgjort på automation og effektivitet.

Den blå kombilaser fra Prima Power har i over fire år været omdrejningspunktet i produktionen hos Ergonomic Solutions. Hovedparten af alle de stumper, der bliver brugt i de modulopbyggede monteringssystemer, betalingsterminaler og displays, som den nordjyske virksomhed leverer til den globale detailhandel, bliver laserskåret og stanset i kombilaseren.

Jan Rosenkilde er produktionsmanager og fortæller i en pressemeddelelse, at kombilaseren med produktnavnet LPE 6F blev købt hjem af to årsager. Dels skulle den - som et naturligt step i udviklingsprocessen - være med til at automatisere produktionen, dels skulle den indgå i en omfattende plan om insourcing af emner.

- Med kombilaseren udnytter vi pladerne 28 pct. bedre end den forrige maskinløsning. Alene på det område får vi en årlig materialebesparelse på 680.000 kr. Derudover har vi øget kapaciteten med 33 pct., fremhæver han.

Speciel finansiering
Finansieringen af maskinen er noget speciel. Jan Rosenkilde forklarer, at virksomheden tidligere fik lavet underleverandørarbejde ude i byen for 3,2 mio. kr. om året. En af de store ordrer lød for eksempel på 250.000 flanger. Alle de outsourcede ordrer er trin for trin hentet hjem over den fireårige periode.

- Besparelsen ved selv at producere flangerne har faktisk finansieret maskinen. Vi havde ikke drømt om, at vi kunne insource alle de emner, så det er gået langt bedre, end vi havde forventet. Og vi har ikke ansat en eneste ekstra medarbejder i forbindelse med insourcingen, siger Jan Rosenkilde, der betragter investeringen som den bedste, han nogensinde har gjort.

90 pct. af de plader - typisk sort stål - der bliver bearbejdet, er 2,5 mm tykke. Sidste år blev der ført 365 tons plader igennem kombilaseren, der er bygget med to magasiner, som hver har plads til 3.000 kg plader. For at reducere støjen fra den rytmiske stansning har virksomheden selv bygget en støjisolerende tagkonstruktion på den parcelhusstore maskine.

Finish og sortering
Faste operatører er Ib Pedersen og Peter Mortensen, som sørger for, at maskinen kan køre ubemandet i to skift og i weekenden, når de går hjem til fyraften. De siger samstemmende, at maskinen kun holder stille, når Prima Powers servicetekniker laver eftersyn på den. 24.000 timer har den indtil videre kørt.

- Vi har ikke haft et driftsstop, siden vi fik den. Men vi passer også på vores grej, tilføjer Jan Rosenkilde og banker tre gange under bordet.

- Maskinen egner sig utrolig godt til den varierede produktion, vi har. Skærekvaliteten er høj, og finishen - også på de stansede overflader - gør, at vi ikke skal have fat på emnerne bagefter. Det skulle vi på den revolverstanser, vi havde før. Når de kommer ud af maskinen nu, er de klar til at blive bukket eller sendt videre til montage, siger Peter Mortensen.

De to operatører har selv konstrueret en sorteringsløsning med fire pallekasser, der står for enden af båndet, og hvor emnerne falder ned i. Tilsvarende bliver såvel skæreaffald som stanseaffald automatisk transporteret ud i containere.

Kombilaseren har en værktøjskarrusel med plads til 78 stanse- og roterende værktøjer. Det betyder, at der kan laves alt fra udskæring og gevind til undersænkning, gravering og optræk. Fiberlaseren er udstyret med et 3 kW laserhoved.

- Vi kan køre mange forskellige emner på en plade. Ligesom vi kan putte produktion af en prototype eller en lille hasteopgave ind mellem de andre ordrer. Det er en meget alsidig maskine, siger Ib Pedersen.

En vaskeægte cashcow
Gennem de sidste seks-syv år har væksten hos Ergonomic Solutions været tocifret, og indtjeningen har fulgt med i næsten samme omfang. Beskæftigelsen i den engelskejede virksomhed tæller 80 mand i Danmark.

- Gennem de sidste år har vi automatiseret og automatiseret, og det er en væsentlig forklaring på, at vi ikke har haft prisstigninger på vores produkter i syv år, påpeger Jan Rosenkilde.

Han vender tilbage til kombilaseren, som er en vaskeægte cashcow. Han havde ikke forestillet, at maskinen kunne køre ubemandet i det omfang, de har realiseret.

- Det her insourcingsprojekt kunne ikke have ladet sig gøre uden Prima Power og vores knusende dygtige medarbejdere, siger Jan Rosenkilde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094