23948sdkhjf

Kæmpe 3D-metalprinter kan også lappe og svejse

Force Technologys nye 3D-printer kan også lasercladde og laserhybridsvejse

Force Technologys nye, store 3D-printer i Lindø Industripark kan udføre tre forskellige funktioner, nemlig 3D-print, lasercladding og laserhybridsvejsning. Derfor kaldes anlægget også for en Multiprocess Large Scale 3D-printer.

3D-print kan, som navnet siger, printe emner helt fra grunden, for eksempel til at skabe prototyper.

Med lasercladding kan den "lappe" på konstruktioner, typisk store aksler, som er blevet slidte.

Reparation af aksler kan blive et stort arbejdsområde for 3D-printeren.

- Jeg tror, aksler bliver 60-70 pct. af det, som 3D-printeren kommer til at arbejde med, siger Steen Erik Nielsen, ingeniør og 3D laserekspert hos Force Technology.

Anlægget er bygget op med en stor drejebænk og en robot, som kan bevæge sig fem meter langs drejebænken. Robotten kan også arbejde til den anden side på emner, som sættes op i et fikstur.

Bruger eksisterende laserkilder
Den ny 3D-printer bruger to laserkilder, som Force allerede råder over. Det er de laserkilder, som er blevet brugt og stadig bruges, til forsøg med svejsning i meget tykt materiale.

- Vi er glade for, at vi kan bruge de samme laserkilder. Den ene af laserne er god til 3D-print, og den anden er velegnet til cladding, så det passer fint, siger han.

Pulverteknologi
3D-printerfunktionen virker på den måde, at pulvermetallet bliver blæst ud, og samtidig sendes en laserstråle ud, som smelter metallet og fastgør det.

- Pulverteknologien er bedre til 3D-print end systemer, der fungerer med en metaltråd. For metalpulver og laserstråle arbejder koaksielt, og det giver et bedre resultat i forhold til en tråd, der kommer ind fra siden, siger Steen Erik Nielsen.

Det centrale i teknologien er det værktøj, der sidder for enden af robotarmen, og som leder laserlys og metalpulver ud.

- De to førende virksomheder inden for den teknologi ligger i Tyskland. Vi har valgt et værktøj fra virksomheden GTV, fortæller Steen Erik Nielsen.

Ud over det første værktøj vil Force også anskaffe et andet aggregat, som kan bevæge sig indvendigt i rør og lægge metallag på.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096