23948sdkhjf

DI om Krom 6: Cirka 10.000 svejser rustfrit i Danmark

- Vi skal minde hinanden om, at vi skal arbejde sikkert, lyder det fra DI’s chefkonsulent Bent Horn Andersen

Bent Horn Andersen, chefkonsulent i DI, sidder med i den arbejdsgruppe under Arbejdsmiljørådet, hvor der arbejdes med håndtering af Krom 6.

- Problemet afgrænses til der, hvor der arbejdes med rustfrit stål, hvilket vil sige i høj grad ved produktion og af udstyr til fødevareindustrien og den farmaceutiske industri, og hvor der ellers stilles store hygiejnekrav. Et meget løst gæt er, at 10.000 danskere arbejder med svejsning i rustfrit stål, siger Bent Horn Andersen, som henviser til, at svejsning i rustfri i mange år har været i søgelyset.

Læs også: Regler om udsugning er helt klare

- Stål indeholder nikkel, som også mistænkes for at være kræftfremkaldende. Nikkel var i sin tid årsag til, at der blev indført krav om svejsekursus, så på den måde er det ikke nyt, at der er opmærksomhed på svejserøg, siger han og opfordrer industriens ansatte til at skærpe fokus på beskyttelse.

- De fleste steder er der etableret processug til at tage røgen, og der er luftforsynede masker til rådighed. Man skal bare huske at bruge det, og bruge det rigtigt. Det er et område, hvor vi ved, at det ikke gør noget, hvis man en gang i mellem bliver mindet om, hvordan det nu er, man skal arbejde sikkert. Ud over en ny grænseværdi, så ligger der også i aftalepapiret, at der skal laves informationsaktiviteter, lige som man også skal give svejsekurset et servicetjek, for om den er god nok, siger Bent Horn Andersen.

Han slår fast, at ingen præcist ved, hvor høje koncentrationer der typisk vil være i luften ved svejsning.

- Men hvis man bruger foranstaltningerne rigtigt, så er jeg overbevist om, at man er på sikker grund. Sideløbende har Arbejdstilsynet sat et forskningsprojekt i gang, som skal gøre os klogere på, blandt andet hvilke niveauer vi ligger på i luften, siger han.

Hårdforkromere udfordret
Landets hårdforkromere bliver også omfattet af den nye grænseværdi for Krom 6 i luften, og hårdforkromerne har allerede været ude med opråb om, at de står med en massiv udfordring.

- Jeg tror godt, at hårdforkromerne kan overholde den nye grænseværdi. Måske kan det give anledning til, at man får kigget processen igennem for at finde ud af, om der er nogle umiddelbare løsninger, som man kan bruge til reducere udsættelsen. Måske kan der blive tale om at dele lokalerne op for at afgrænse forureningen, siger Bent Horn Andersen og henviser til, at også hos hårdforkromerne vil det kommende forskningsprojekt få kortlagt, hvor høje koncentrationer der er i luften, og om der er umiddelbare løsninger.

Artiklen er en del af temaet Krom 6.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128